8 C
Trogir
Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaKULTURAAUDIO: Večeras predstavljanje monografije vrhunskog intelektualca koji se pronašao u svim svojim...

AUDIO: Večeras predstavljanje monografije vrhunskog intelektualca koji se pronašao u svim svojim zanimanjima

Na programu Stivanje 2019. u Galeriji „Cate Dujšin Ribar“ ove srijede, 6. studenoga s početkom u 19 sati predstavit će se monografija crteža trogirskog umjetnika Jerolima Ostojića.

Riječ je o pregledu, odnosno retrospektivi njegovih crteža, koja nikad nije ranije prikazana i okupljena na jednom mjestu. Umjetnik je monografiju planirao tiskati za života, ali u tome ga je zaustavila bolest i smrt. Supruga Anka, posthumno mu je ispunila tu želju. Monografija je vlastita naklada autora, tiskana u 300 primjeraka koju će predstaviti dr. sc. Fani Celio Cega, Aleksandra Bilić Petričević, mr. sc. Barbara Gaj i Ivanka Mijić inače obiteljska prijateljica koja će pročitati svoje stihove na kraju promocije. Večer će glazbom oplemeniti članovi udruge Trogirski glazbenici – Ursa Ljuban, Dakica Sanko i Jakov Košćina.

„Jerolim Ostojić pripadnik je ugledne trogirske građanske obitelji koja se spominje u Trogiru već od vremena 17. stoljeća, čiji članovi kontinuirano obnašaju razne dužnosti u gradu. Na tom tragu je i Jerolim obavljao dužnost gradonačelnika u jednom mandatu. Po struci je bio profesor matematike i fizike, a kasnije u zrelim godinama je diplomirao i pravo tako da je do mirovine radio kao pravnik. Uz to bio je aktivni sportaš, rukometaš i atletičar. Bavio se i ekologijom, po tom pitanju je napisao knjigu „Onečišćenje morskog okoliša nuklearnim tvarima“. Radilo se o jednom vrhunskom intelektualcu koji se pronašao u svim svojim zanimanjima, radeći ih s puno entuzijazma i znanja “, kazala nam je dr. sc. Fani Celio Cega.

Poslušajte dio gostovanja dr. sc. Fani Celio Cega na lokalnom radiju:

{mp3}JEROLIM{/mp3}

 

ZADNJE OBJAVE