24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTI”TURISTIČKI BUM” U OKRUGU – VELIKI BROJ GOSTIJU IZNENADIO TURISTIČKE DJELATNIKE

”TURISTIČKI BUM” U OKRUGU – VELIKI BROJ GOSTIJU IZNENADIO TURISTIČKE DJELATNIKE

Pravi turistički bum vlada u općini Okrug. Trenutačno na tamošnjem području koje obuhvaća Okrug Gornji i Donji, ljetuje oko 9000 turista. Lani je na isti dan bilo prijavljeno njih 7500, dok je pretpandemijske rekordne 2019. godine, usporedbe radi, bilo oko 9700 turista. Kako se približava vrhunac sezone broj gostiju svakog dana, kaže direktor Turističke zajednice Domagoj Miše, sve više raste te se Okrug na dnevnoj razini približava brojevima koji su ostvarivani krajem srpnja pretprošle  godine. Najave su, veli, i dalje obećavajuće te se u narednim udarnim danima sezone očekuje još veći broj turista ukoliko ne dođe do značajnijih promjena na gore po pitanju epidemiološke situacije kako kod nas, ali i diljem Europe.

  • Ukoliko se u obzir uzme ukupan broj dolazaka i noćenja, odnosno sve prijavljene osobe, na području TZO Okrug je tijekom prvih sedam mjeseci 2021. godine (zaključno s datumom 28.7.) boravilo 32 602 gosta (u odnosu na 23 605 dolazaka u istom periodu 2020. godine) koji su ostvarili ukupno 230 065 noćenja (u odnosu na 180 175 noćenja u istom periodu 2020. godine) što je 38 posto više dolazaka te 28 posto više noćenja u odnosu na isti period lani, rekao je Miše.
  • Samo od turista prijavljenih tijekom spomenutog razdoblja ostvareno je 30 675 dolazaka (u odnosu na 21 923 dolaska u istom periodu prošle godine te 205 048 noćenja (u odnosu na 151 228 noćenja u istom periodu 2020. godine) što predstavlja 40 posto više dolazaka te 36 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dodao je.
  • Ukoliko se napravi usporedba s pretpandemijskom 2019. godinom, kao dosad najuspješnijom turističkom sezonom, ostvarenih 32 602 dolaska u periodu do 28. srpnja ove godine predstavlja 62 posto dolazaka u odnosu na 52 365 dolazaka u istom periodu 2019. godine dok 230 605 ostvarenih noćenja predstavlja 64 posto od ostvarenih 361 055 noćenja u istom razdoblju 2019. godine, pojašnjava.

Doznajemo kako je struktura gostiju slična kao i svih ranijih godina, ali uz neke iznimke. Najveći broj turista i dalje su iz Poljske i Njemačke, a nakon njih slijede oni iz Češke, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Austrije. Top deset zemalja zatvaraju domaći turisti iz Hrvatske, turisti iz Bosne i Hercegovine te Šveđani. Odmah nakon prvih deset slijede gosti iz Danske, Francuske, Ukrajine, Nizozemske, Švicarske, Rusije, Belgije, SAD-a, Srbije i Rumunjske. Jedina značajnija razlika u odnosu na pretpandemijske sezone vidljiva je u vrlo malom broju turista iz Norveške i Velike Britanije koji su donedavno imali određena ograničenja u svojim zemljama po pitanju putovanja, a koji su ranijih godina bili u top deset zemalja po dolascima i noćenjima u Okrugu. Međutim, i njihov broj zadnjih dana raste jer su ta ograničenja uglavnom ukinuta.              

Prema procjeni općinskih čelnika kada se zbroji broj turista, vikendaša, njihovih gostiju i prijatelja te stanovnika na području općine Okrug trenutačno je 15 000 ljudi. To uistinu podsjeća na brojke koje su dominirale prije epidemije koronavirusa. Okruške plaže prepune su kupača, posebice ona najpoznatija Copacabana, a ništa ih manje nema ni u poznatim uvalama Duga i Široka te ostalim atraktivnim uvalama s južne strane otoka Čiova.

Dakako, to se odražava i na prometne gužve, a kako je prometna infrastruktura Okruga vezana s onom iz Trogira gužve duž trogirske ulice Kralja Tomislava u jutarnjim i večernjim satima, posebice vikendom, unatoč izgradnji novog mosta, podsjećaju na period prije 2020.

Turistički djelatnici u Okrugu, iznajmljivači, ugostitelji zadovoljni su ovoljetnim šušurom, no neslužbeno doznajemo kako ih je veliki broj turista iznenadio pa se poneki ”krpaju” s radnom snagom.                

  • Planirane manifestacije u sklopu Okruških ljetnih večeri će se održati unatoč dodatnom postroženju mjera od strane nacionalnog stožera. One će se organizirati u skladu s novim mjerama te se nastavljaju prema ranije utvrđenom rasporedu, kazao je direktor Turističke zajednice Domagoj Miše.

Gordana Dragan

Foto: Općina Okrug

ZADNJE OBJAVE