32 C
Trogir
Srijeda, 29 lipnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRANIN ZVONIMIR ČARIJA JE STRASTVENI KOLEKCIONAR

TROGIRANIN ZVONIMIR ČARIJA JE STRASTVENI KOLEKCIONAR

NA ZIDU U STANU ČARIJA IMA 26 TISUĆA ZNAČAKA. MEĐU PRVIMA SU BILE ZNAČKE NOGOMETNIH KLUBOVA SLAVEN I HAJDUK

Ljudi imaju razne hobije među njima i prikupljanje predmeta koje kolekcionarima predstavljaju pravo zadovoljstvo i čine im život ljepšim.

Samo odabrani imali su priliku zaviriti u zavidnu kolekciju 90-to godišnjeg Trogiranina Zvonimira Čarije koji smatra da je kolekcionarstvo puno više od samog hobija jer znači upoznavanje, povezivanje s ljudima i proširenje vidika.

  • Skupljam značke već više od 50 godina. Na zidu u stanu imam ih 26 tisuća koje su složene po kategorijama: industrija, poljoprivreda, bankarstvo, tehnika, nogomet itd. Pitate se kako sam ih uspio toliko sakupiti? Jednostavno kada krenete, one dolaze same. Iako sam prije točno znao tko mi je koju poklonio, sada se više ne sjećam, ali dobivao sam ih iz cijelog svijeta. Imao sam prijatelje kolekcionare s kojima sam se dopisivao i s kojima sam ih razmjenjivao. Prvu značku dobio sam od supruge Eleonore koja ju je donijela iz Njemačke gdje je igrala košarku. Među prvima su bile značke nogometnih klubova Slaven i Hajduk. Jedan kolekcionar mi je svojevremeno za mojih 13 tisuća značaka nudio automobil, no nisam pristao jer je meni kolekcija bila vrjednija od ponude. Druga strast su mi telefonske kartice kojih također imam na tisuće komada. Jednom prilikom sam imao ponudu prodati prvu hrvatsku telefonsku karticu za tadašnjih 500 maraka, ali nije bilo šanse. Ovom pričom želim pojasniti što znači biti kolekcionar. To je velika ljubav. Volim slagati puzzle te rješavati križaljke talijanke, jedne od najtežih. U mlađim danima obilazio sam kolekcionarske večeri, ali toga nažalost više nema. Supruga skuplja poštanske marke, isključivo hrvatske i ima ih sve. Mladi danas nemaju sluha za ovakav hobi. Suvremena tehnologija je učinila svoje, sada je važno biti na Facebooku, Tweeteru i ostalim društvenim mrežama. Zato bih poručio mladima da se bave mojim ili nekim sličnim hobijem jer će ih to na neki način oplemeniti, otvoriti vidike, upoznat će nove ljude, time i dobiti puno lijepih uspomena, zaključuje kolekcionar Čarija.

ZADNJE OBJAVE