21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTuristička sezona za pamćenje: Trogir ostvario 561 000 noćenja i 130 800...

Turistička sezona za pamćenje: Trogir ostvario 561 000 noćenja i 130 800 dolazaka

Za nama je još jedna rekordna turisitčka sezona u kojoj su sve destinacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji odradile lavovski posao pridonijevši ukupnoj turističkoj žetvi koja je u svim segmentima poslovanja bila uspješna.

Osim Splita, apsolutnog turističkog hita koji je na Danima hrvatskog turizma proglašen destinacijom godine, pohvale zaslužuje i Trogir za kojim je još jedna sezona u kojoj je ostvareno 105 000 noćenja više nego rekordne 2016.

Po podacima koje smo dobili iz trogirskoga ureda Turističke zajednice, prošlogodišnja sezona bila je za pamćenje, a to znači nikad više gostiju, nikad izdašnija zarada, nikad veći turistički rast. Trogirane je pohvalio i čelni čovjek dalmatinskog turizma Joško Stella istaknuvši kako se taj Unescov grad isprofilirao kao nezaobilazna „city break“ destinacija, turisitima privlačna i u posezonskim mjesecima u kojima je, posebno zbog bogatih adventskih događanja, zabilježen pojačan dolazak gostiju. A njih je lani bilo ukupno 130 801 ili 30 500 više nego 2016.  Za 23 posto porasla su i noćenja, kojih je ostvareno gotovo 561 000, pri čemu treba istaknuti i podatak da se gosti u našem gradu prosječno zadržavaju pet dana što je dobra statistika za destinaciju poput Trogira čiji je svaki turistički iskorak, zbog povijesnog i kulturnog značaja grada, limitiran i oprezan. Što se tiče strukture gostiju, teško je sustići Poljake i Nijemce, koji su apsolutni rekorderi i u noćenjima i po broju dolazaka.  No zanimljiva i za hrvatsku ekonomiju ohrabrujuća činjenica jest izbijanje domaćih gostiju u top deset koji su se, bar kad je riječ o Trogiru, svrstali na sedmo mjesto.

Osim njih i već spomenutih Nijemaca i Poljaka, koji su zabilježili porast od čak 44 posto, tu su i turisti iz Velike Britanije, Mađarske, Francuske kojima smo prvi izbor za ljetovanje.  Brojke su zaista fantastične iako statistika nije obuhvatila ni nautičare ni turiste koji nas posjećuju u sklopu jednodnevnih izletničkih tura, kao ni goste koji odsjedsju kod rodbine ili se odlučuju za neki drugo oblik nekomenrcijalnog smještaja.

Zbog svoje povijesne baštine Trogir je oduvijek bio turistički zanimljiv no u zadnje su vrijeme tamo snimane poznate serije što je populariziralo grad i pobudilo veliki interes zapadnoeuropskih gostiju. Blizina Zračne luke također je bogomdana prednost koju , doduše, poništavaju nesnosne prometne gužve na zasad jedinom čiovskom mostu. Ove bi  godine i taj problem trebali skinuti s dnevnog reda, no poučeni iskustvom, koje se stalno obnavlja, vjerovat ćemo tek kad vidimo. Srećom da nas naši gosti, koji su nas i ove godine uspeli na turisitički tron, bezuvjetno vole. I da nam već godinama vjeruju. Da će novi most biti otvoren sljedeće sezone…koja, treba u to ipak vjerovati, nastupa ove godine.

ZADNJE OBJAVE