24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURAMuzej grada Trogira:"Di ste bili, šta smo radili 2017.? - Mi od...

Muzej grada Trogira:”Di ste bili, šta smo radili 2017.? – Mi od siječnja nismo stali!”

Godina u kojoj je Muzej grada Trogira napunio 54 godine, a koju su napunile 24 izložbe, 27 pedagoških radionica, 22 posebna događanja je iza nas. Prisjetimo se zato odmah na početku nove godine “di ste bili i šta smo radili” tijekom 2017. (i pogledajmo što vam se od toga najviše svidjelo…)

Prije svega, spomenimo manifestacije u kojima Muzej grada Trogira sudjeluje već dugi niz godina – to su naravno Noć muzeja u okviru koje smo otvorili izložbu “Nek´ ti je zemlja laka?” i Dan muzeja koji smo, u okviru zadane teme “Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima”, obilježili otvaranjem izložbe “Spomenici kojih nema – nepoželjne krhotine prošlosti”. Osim Noći i Dana muzeja sudjelovanjem u Festivalu povijesti – Kliofestu obilježili smo Dan povijesti, a 6. FESeTemanom trogirskoga libra – Dan hrvatske knjige. 

Obilježili smo i nekoliko obljetnica – a posebno se istaknula 120. obljetnica rođenja Cate Dujšin Ribar koja je obilježena velikom izložbom “Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa”. 2017. godina godina je u kojoj smo se prisjetili i drugih obljetnica – primjerice 910 godina Trogirske diplome, 220 godina od anarhije u Trogiru, 580 godina od dovršetka gradnje tvrđave Kamerlengo, kao i 20 godina od upisa Trogira na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Od ukupno 24 održane izložbe, najposjećenije su bile izložbe Trix van Hoof: “Ni jedan čovjek nije sam, tu je i cvijet…”, izložba radova s pedagoških radionica “Lito na tiramolu” te “Novi brodovi” Ane Krleže. Prošlu su muzejsku godinu obilježile i izložbe “Paštroć” te “Povijest kazališta u Trogiru do 1960. godine”…

Tijekom 2017. održano je ukupno 27 pedagoških radionica – kako u Muzeju grada Trogira tako i u osnovnim školama Majstora Radovana i Petra Berislavića, gradskoj loži te u Okrugu Gornjem. Najveći je interes vladao za radionice “Goga Pričalica priča o ljubavi” održane u veljači te za radionice “Lito na tiramolu” održane u lipnju i srpnju koje su rezultiurale već spomenutom, istoimenom izložbom u dvorištu Muzeja grada Trogira.

Nekoliko se posebnih događanja posebno istaknulo zbog svoje posjećenosti – najposjećenija su događanja smještena na sam početak i na sam kraj godine – Noć muzeja i 1. Božićni sajam rukotvorina u Muzeju grada Trogira. Velik broj posjetitelja prisustvovao je predstavljanju zbirke poezije Katice Jurčev Maravić, igrokazima “Šta se praviš Francuz?” i “C´est la vie mon ami” odigranima u okviru projekta “Ca je covik!?” OŠ Majstora Radovana te priredbi “Cuj, jeman ti nisto rec!” OŠ Petra Berislavića.

Muzejske zbirke popunjene su kako predmetima s terenskih istraživanja tako i darovanim predmetima i umjetninama. Goranka i Tomislav Tomaš darovali su Muzeju grada Trogira garbun, Ivanka Berket staru uokvirenu fotografiju Petra i Tomažine Berket, Fedor Sentinella darovao je korzet, Mirko Svilan portret Antuna Mavretića i njegove sestre, kao i odlikovanje A. Mavretića ordenom sv. Silvestra koje mu je dodijelio papa Pio IX 1868. godine, a Ivo Delalle svečano nam je uručio brojne zanimljive arhivalije koje su pripadale slikarici i pjesnikinji Cati Dujšin Ribar.

Vijesti iz Muzeja objavljene su u brojnim tiskovinama i na internetskim portalima, glasovi iz Muzeja mogli su se čuti na radio valovima, a u i o Muzeju je snimljeno nekoliko televizijskih priloga, od kojih ove godine posebno izdvajamo HRT-ovu reportažu “Muzej u gradu – grad u muzeju”.

Na muzejskim blogovima muzejgradatrogira.blogspot.hr i trogirtimetravel.blogspot.hr objavljeno je ukupno 99 postova, od kojih su najčitaniji:

muzejgradatrogira.blogspot.hr:

1) Šaljite nam fotografije za izložbu “Paštroć”

2) Poziv za izlaganje u Muzeju grada Trogira u razdoblju od ožujka 2018. do ožujka 2019. godine   (JOŠ UVIJEK JE U TIJEKU – prijave se zaprimaju do 31. siječnja!)

3) Nek ti je zemlja laka | prva ovogodišnja izložba u Muzeju grada Trogira

trogirtimetravel.blogspot.hr:

1) Pomoću ovih 11 fotografija otputujte u trogirske kasne 80-e

2) 34 fantastične fotografije Trogira iz austrijskih arhiva

3) 26 fotografija Trogira iz “The Courtauld Institute of Art”

Voljeli ste se sa nama družiti na društvenim mrežama, tako smo na Facebooku za vas pripremili ukupno 311 objava, a vi ste nas zato nagradili povećanjem ukupnog broja lajkova – tako da nas je na Facebook stranici Muzej grada Trogira sada ukupno 2178, a na Facebook stranici Trogir Time Travel 1762 (što je za čak 912 osoba više nego prošle godine!). Hvala vam na svakom lajku, šeru i komentaru! 🙂

Bilo je uistinu prekrasnih trenutaka i online i offline – znamo samo da cijelu godinu – od siječnja do prosinca – nismo stali! A tako će biti i 2018. … Nadamo se da ćemo i ovu godinu provesti u dobrom društvu s vama – našim dragim posjetiteljima, prijateljima, suradnicima, suorganizatorima, …!

Krećemo već uskoro – trinaesta Noć muzeja održat će se, kao i uvijek do sada, posljednji petak u prvog mjeseca – 26. siječnja 2018. Osim tradicionalne tombole i pedagoških radionica, muzejska događanja izlaze i na glavni gradski trg (samo držite fige da nas vrijeme posluži!), a detalje o tome što smo sve pripremili vezano uz ovogodišnju temu  “Muzeji i sport – brže, više, jače…/citius, altius, fortius…” doznat ćete uskoro…

Više možete vidjeti na linku: http://muzejgradatrogira.blogspot.hr/

 

ZADNJE OBJAVE