23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirski turizam: Sezona za povijest!

Trogirski turizam: Sezona za povijest!

Nikad bolja sezona, nikad više gostiju, nikad veći turistički rast.

To je u najkraćem rezime poslovanja trogirskog turizma koji je obuhvatio statistiku za prvih šest ovogodišnjih mjeseci i petnaest srpanjskih dana. Po podacima trogirskoga ureda Turističke zajednice, u prvoj polovici ove godine, uključujući i dva  srpanjska tjedna, ugostili smo 51 893 turista koji su ostvarili 178 955 noćenja što predstavlja gotovo 50-postotni rast u odnosu na isto razdoblje lani.

Iako smo se potiho nadali poboljšanju prošlogodišnjeg rezultata koji je ionako bio rekordan u odnosu na 2015., malo je tko očekivao da će ovogodišnja sezona biti rekordna, i to u svim segmentima turističkog poslovanja.

-Ako smo lani govorili da je Trogir pun, ove godine možemo kazati da je prepun. Bilježimo apsolutni rast u dolascima i noćenjima, gosti u našem gradu ostaju i više od tjedan dana što  je velika promjena u odnosu na ranije godine kad smo na neki način bili „tranzitna turističlka destinacija“. Sada se promijenila i struktura turista koji nas pohode pa tako nakon dugo vremena možemo reći da su gosti iz Njemačke potisnuli Poljake, koji su i dalje na visokom drugom mjestu, rekla je za Trogirski portal Negoslava Špika iz trogirskog ureda TZ-a.

Kaže da su brojke zaista fantastične iako statistika nije obuhvatila ni nautičare ni turiste koji nas posjećuju u sklopu jednodnevnih izletničkih tura, kao ni goste koji odsjedsju kod rodbine ili se odlučuju za neki drugo oblik nekomenrcijalnog smještaja.

Trogirska turistička ekonomija i dalje se oslanja na oko 1200 privatnih iznajmljivača, no otvarili su se i mali hoteli od kojih je jedan na Čiovu kraj ACI marine, a drugi u staroj gradskoj jezgri. Tu je i bivša Duhanka, danas hotelski visokokategornik na koji smo čekali desetak godina, ističe Špika navodeći da je ove godine u Trogiru registrirano 200  novih privatnih iznajmljivača.

-Nije riječ o smještajnim jedinicama s velikim kapacitetima nego o malim apartmanima, koje su naši ljudi preuredili i stavili na tržište. Što se stiče smještajnih kapaciteta, njih nikad dosta, pa je zato svaka adaptacija privatnog prostora u turističke svrhe dobro došla, naglasila je.

Osim Nijemaca i Poljaka, koji drže prva dva mjesta na listi gostiju koji nas najviše vole, tu su i turisti iz Velike Britanije, Francuske i Norveške koji su se svrstali ispred Hrvata, Šveđana i Finaca. 

Što se tiče prave nautičke i kruzing sezone, koja se upravo zahuktala, na trogirskoj rivi svakodnevno pristaju putnički i izletnički brodovi, mali ploveći hoteli i luksuzne motorne jahte čiji putnici zaposjednu lokalne restorane u kojima se traži stol više.

In summa: sve gore napisano, svi hvalospijevi trogirskom turizmu potkrijepljeni su  čvstim brojkama i neumoljivom statistikom. A ona kaže da nam se smiješi povijesno rekordna sezona. 

Možemo se samo zapitati što bi tek bilo da ured Turisitčke zajednice, osim vrijednih djelatnica, ima i direktora bez kojeg je već mjesecima,  i gdje bi nam tek bio kraj da smo  uspjeli, a nismo, izgraditi novi čiovski most. Hvala Bogu što nas vole!

ZADNJE OBJAVE