18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI SDP POKLONIO ŽENAMA VIŠE OD 350 RUŽA

TROGIRSKI SDP POKLONIO ŽENAMA VIŠE OD 350 RUŽA

Gradska organizacija SDP-a Trogira tradicionalno je obilježila Međunarodni dan žena 8. mart. Predstavnici stranke jutros su u šetnji gradom svojim sugrađankama podijelili više od 350 crvenih ruža. Najviše su se zadržali na središnjem gradskom trgu odakle su malim kamenim mostom krenuli prema gradskoj tržnici i ribarnici. Svratili su i u nekoliko kafića gdje su zatekli raspoložene ženske ekipe, čestitali im njihov dan i poklonili ruže te kratko “pročakulali“ s njima.

Najveselije je bilo u jednom kafiću u povijesnoj jezgri gdje se okupila skupina dobrih prijateljica koje su se prisjetile kako se taj dan nekada slavio. I dok su Mirjana, Senka, Nikica, Vesna, Tonka… evocirale svoje uspomene ugodno su ih iznenadili SDP-ovci koji su iz ogromnog buketa crvenih ruža pomno izabrali one koje će njima pokloniti kao znak velike im pažnje.

Forum žena SDP-a Trogira danas je također u slavljeničkom raspoloženju. Pozivaju Trogirke da im se danas pridruže na prigodnoj svečanosti koja započinje u 18 sati u Caffe baru „Čokolada“, gdje će se upriličiti zabavni program u kojemu će nastupiti band “Cima &CO“ uz tombulu.

Predsjednica Ružica Jakšić ističe kako se ove godine ta organizacija pridružuje zelenim politikama koje provodi Grad Trogir, te kako upravo današnji dan ima i donatorski karakter.

Naime, započinje prikupljanje sredstava za nabavku prvog stabla koje će se zasaditi u budućem parku ili drvoredu trogirskih žena posvećenom onim ženama koje su svojim djelovanjem ostavile dubok trag u društvenom životu Trogira. Prvo stablo bit će posvećeno Rozi Bilić, junakinji NOB-a poginuloj 1943. godine na Sutjesci, čije ime se nalazi na spisku trogirskih Narodnih heroja NOB-a, a po kojoj se nekada nazivao dječji vrtić u Naselju ispred kojega se nalazila i njezina bista.

Dan žena nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciju žena. Pokret je krenuo iz Amerike. Prvi put 1909. godine i službeno je 8. ožujka u SAD-u obilježen Dan žena deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

GORDANA DRAGAN

Foto: SDP Trogir

ZADNJE OBJAVE