7 C
Trogir
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI FOTOGRAF ANTONIO MIŠE POTAKNUO PROJEKT ”DIGITALNI REPOZITORIJ”

TROGIRSKI FOTOGRAF ANTONIO MIŠE POTAKNUO PROJEKT ”DIGITALNI REPOZITORIJ”

Poznati trogirski fotograf Antonio Miše potaknuo je izuzetno zanimljiv projekt pod nazivom “Digitalni repozitorij”. Povod je to našem razgovoru s autorom brojnih fotografija s impresivnim motivima Trogira koje su objavljivane na različitim portalima, a dobitnik je i više priznanja za svoj rad.

Kako je projekt nastao?

  • Nastao je slučajno i neplanski s nekoliko starih fotografija u škafetinu koje sam objavio u Facebook grupi “Trogir kroz povijest”. Malo je reći da je reakcija bila odlična i to je svakako bio jedan vjetar u leđa da nastavim dalje.

Projekata sličnog karaktera već ima. Po čemu se Vaš izdvaja?

  • Slažem se, projekti ovoga tipa nisu novost. Naime, popularizacijom platforme“Europeana” mnogi individualci i udruge počeli su aktivno raditi na digitalizaciji fotografskog materijala i tako čuvati kulturnu baštinu. Od samoga početka u projektu sudjeluje i moja supruga, koja je po struci etnolog i antropolog.

Brojni europski gradovi imaju ovakve projekte koje upravo “Europeana” i Europski kulturni fond podržava. Nije bilo razloga ne pokušati nešto slično, ali vezano za Trogir. Za sada je ovo tek “grebanje površine”.

S koliko fotografija za sada raspolažete?

  • Repozitorij za sada ima oko 200 fotografija s različitih medija (fotografije, negativi i dijapozitivi). Digitalizirano je oko stotinjak fotografija i na taj način trajno sačuvano. Sve fotografije su javno dostupne za pregledavanje i dijeljenje, a čine i odličnu bazu za npr. publikacije, izložbe ili tv emisije. Svi materijali su skenovi visoke rezolucije originala, bilo da se radi od printanoj fotografiji ili negativu. Prema potrebi je moguće napraviti osnovnu foto obradu ne narušavajući originalnost fotografije te upisati poznate podatke o autoru, godini snimanja i sl. Najstarija fotografija Trogira datira iz 1890-ih godina. Riječ je o staklenom dijapozitivu pronađenom u Francuskoj, a čiji je autor nepoznat. Inače, fotografije su pronađene doslovce po cijelom svijetu, putem aukcija, platformi poput eBaya ili usmenim putem.

Zašto uopće čuvati fotografije?

  • Fotografije su dokument vremena. U današnje vrijeme svjedočimo ubrzanom razvoju malih sredina, a Trogir je upravo jedna od njih. U tom procesu gube se identitet i vizura. Malo misto ribara i težaka nestalo je odavno. Sad smo “fine dining & apartments”, ali nije to ništa loše. Samo, usprkos svemu, povijest moramo sačuvati, a to znači sačuvati identitet.

Projekt iziskuje I financijska sredstva. Što je s time?

  • Cijeli projekt je za sada osobno financiran, no postoji mogućnost donacije putem crowdfunding platforme. Tko želi, može dati fotografije na digitalizaciju, pokloniti ili ponuditi na otkup.

 Surađujete li s kim?

  • Svakako moram spomenuti i odličnu komunikaciju s Muzejem grada Trogira. Njihov projekt “Trogir Time Travel” je sličnog tipa. Za sada je uspostavljeno nekoliko suradnji. Za početak bi izdvojio digitalizaciju foto arhive “HPD-a Mosor”. Riječ je o otprilike 650 negativa i dijapozitiva koje sam digitalizirao i spasio od zuba vremena. Dokumentirana je povijest društva unatrag 70 – 80 godina. Reakcije su zaista pozitivne i vlada veliko zanimanje za projekt.

GORDANA DRAGAN

Kako to izgleda online može pogledati na linku https:/digital-repozitorij.com/

ZADNJE OBJAVE