6 C
Trogir
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI DOM ZDRAVLJA OSTAO BEZ RADIOLOGA, A USKORO ĆE I BEZ OFTALMOLOGINJE

TROGIRSKI DOM ZDRAVLJA OSTAO BEZ RADIOLOGA, A USKORO ĆE I BEZ OFTALMOLOGINJE

Nakon što je početkom ove godine trogirski Dom zdravlja ostao bez radiologa samo je pitanje dana kad će ostati i bez oftalmologinje. Problemi su to koji prvenstveno muče pacijente iz Trogira, ali i susjednih općina koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi. Računa se da ih je oko 30 000.

Kako bi se građanima osigurala što bolja zdravstvena usluga na te probleme još jedanput reagirala je i gradska vlast. Naime, i ranije dok se „tražio“ bivši radiolog Grad Trogir pripomogao je osiguravši mu o svom trošku  smještaj budući da se radilo o liječniku iz BIH-a. Gradonačelnik Ante Bilić zabrinuto kaže:

“Upoznati smo kako oftalmologinja iz Doma zdravlja Trogir uskoro ide u mirovinu. Nadamo se te inzistiramo da Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije što prije pronađe njezinu zamjenu i da se nikako ne ponovi situacija kao što je s radiologom. Grad će ako to bude potrebno, kao i po pitanju drugih specijalista koji nedostaju kako bi kvaliteta zdravstvene usluge bila bolja građanima, učiniti koliko god je moguće da pomogne, unatoč tome što je to obveza i odgovornost DZ SDŽ.

  • Osim same zdravstvene usluge čija je kvaliteta i raznovrsnost prioritet, upozorio bih i na problem s parkingom i prilazom ustanovi  na kojemu se prilikom svake veće kiše stvaraju neprohodne lokve koje  onemogućavaju velikom broju pacijenata  normalan pristup zgradi. Grad od početka stoji na raspolaganju za zajedničko rješenje svih navedenih problema, u skladu s ovlastima i mogućnostima, ali dužnost DZ SDŽ je održavanje okoliša, dodaje gradonačelnik.

Na spomenute probleme referirao se ravnatelj DZ SDŽ dr. Marko Rađa. Glavni razlog odlaska radiologa naveo je plaću koja je manja u DZ nego u KBC-u, posebice od onih u privatnim poliklinikama.

  • Na prvom mjestu je razlika u plaći koju u startu doktori specijalisti radiologije u KBC-u Split imaju 20 posto veću  (koeficijent) u odnosu na DZ, a u privatnim poliklinikama imaju i više nego u KBC-u. Ukoliko liječnik ne živi u mjestu gdje radi nema motiva za putovanje iz Splita za Trogir i to za manju plaću, pojašnjava ravnatelj Rađa.

Na upit kakva je trenutačno situacija s očitavanjem nalaza i kada bi trogirski rendgen ipak mogao dobiti radiologa dodaje: „Što se tiče očitavanja nalaza – svi RTG nalazi se očitavaju telemedicinski od strane drugih liječnika, a ing. radiologije u Trogiru uredno snima sve što dođe. Kad je UZV u pitanju, zadnja 2 mjeseca nema radiologa koji radi UZV u Trogiru i to bi se trebalo promijeniti tijekom iduća 2-3 mjeseca jer je jedna kolegica nedavno položila specijalistički ispit pa postoji najava da bi jedan kolega koji je danas izvan naše županije došao raditi na dio radnog vremena u Trogir. Što se tiče radiologa baš za Trogir on je trenutačno na pola specijalizacije, ostaje mu  još 2-2,5 godina do polaganja specijalističkog ispita, osim ako se specijalizacije opravdano ne produži.

Pitamo ravnatelja Rađu i što je s ultrazvučnom dijagnostikom te aparaturom, ultrazvukom i mamografom. Navodno se nagađa kako novi ultrazvuk koji je bio nabavljen nije više u trogirskom Domu zdravlja, a mamograf je jedno vrijeme bio pokvaren.

  • Mamograf je novi digitalni od prošle godine, ovih dana se instalira novi digitalni RTG, a novi UZV aparat dolazi kroz 2-3 tjedna. Trenutačno  je u Trogiru „solidan“ UZV aparat star 7 godina koji je tamo od prije 3 godine, ustvrdio je.

O zabrinutosti pacijenata i gradonačelnika da odlazi oftalmologinja te strahu da se eventualno ta ordinacija ne ugasi potvrđuje kako ona odlazi u mirovinu.

  • Specijalizantica je sada na trećoj godini specijalizacije, a do tada DZ SDŽ pokušava sa specijalistima oftalmolozima drugih ustanova i poliklinika dogovoriti model i način na koji bi oftalmološka ambulanta u Trogiru radila 1-2 dana u tjednu, veli.

Na primjedbu glede parkinga kazuje: „Parking je druga priča – na njemu imamo „podstanara“ kojem je istekao ugovor i koji ga ne želi napustiti. Ta priča je na sudu i sada već postoje pravomoćne presude u korist DZ SDŽ.  Nažalost, sada ne možemo utjecati na stanje parkinga. 

  • Ravnatelj DZ SDŽ dr. Marko Rađa tvrdi kako njegova ustanova, što se tiče planova i projekata vezanih za trogirski Dom zdravlja, prvenstveno ulaže napore da ne dođe do urušavanja dosadašnjeg stanja te radi na savladavanju poteškoća dok ne dođu specijalisti koji su namjenski poslani na specijalizaciju za Trogir (radiolog i oftalmolog). Na specijalizaciji je i internista te bi po završetku ovih specijalizacija specijalist interne medicine bio u duljem vremenu dostupan pacijentima (trenutačno je jedna liječnica interne medicine u DZ Trogir), zaključio je.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE