9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRSŠ Ivana Lucića: MAMA, BUDI ZDRAVA - Ružičasti listopad 2021.

SŠ Ivana Lucića: MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad 2021.

Trogirska SŠ Ivana Lucića u petak, 15. listopada na simboličan je način obilježila mjesec u kojem se potiče na veću osviještenost u prevenciji raka dojke. Učenici 2. i 4. razreda fotografirali su se ispred škole na način da su svojim tijelima formirali simboličnu ružičastu vrpcu.

Udruga SVE za NJU!, udruga žena oboljelih i liječenih od raka, osmislila je navedeni projekt s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju te se projekt provodi u školama diljem Hrvatske pod pokroviteljstvom MZO-a, HZJZ-a i HZZO-a.

  • Koordinaciju provedbe aktivnosti u školi vodile smo prof. Perislava Bešić-Smlatić i moja malenkost Lucija Dražić-Šegrt te smo se pobrinule da sva razredna odjeljenja upoznamo s programom “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”. Razgovarali smo o temi brige za vlastito zdravlje te smo svim učenicima i djelatnicima škole podijelili brošure koje nam je poslala Udruga SVE za NJU! i za koje je ključno da ih učenici odnesu svojim majkama ili drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede. Sadržaj letka je recenziran u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kazuje Dražić-Šegrt.

Svjedoci smo da od zloćudnih bolesti obolijevaju žene svih dobi, a rano otkrivanje bolesti značajno povećava šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga je Udruga SVE za NJU! osmislila projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka.

  • U tjednu koji slijedi nastavljamo s aktivnostima te očekujemo gošće iz splitske Udruge Caspera koje će našim učenicima ispričati svoju priču o životu nakon dijagnoze. One svojim borbama slave život i pružaju potporu svim ženama koje se nađu u sličnim životnim situacijama. Unaprijed im hvala na susretljivosti i odazivu i svemu što čine. Također zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju, a posredno i majkama, ženama, do kojih je došla poruka i koje su učinile dobro sebi i obavile liječnički pregled, dodaje Dražić-Šegrt.

Izvor tekst & foto: Facebook Srednja škola Ivana Lucića

ZADNJE OBJAVE