14 C
Trogir
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirski Dom zdravlja: Oko pet milijuna kuna za proširenje i uređenje odjela...

Trogirski Dom zdravlja: Oko pet milijuna kuna za proširenje i uređenje odjela hemodijalize

Prošli tjedan započeti radovi na proširenju i obnovi odjela hemodijalize u trogirskom Domu zdravlja trebali bi završiti za najviše tri mjeseca, a dotad će se bubrežni bolesnici s našeg područja dijalizirati u Sinju gdje imaju sve uvjete za kvalitetno liječenje, potvrdio je za Trogirski portal dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji je i nositelj tog projekta.

Vrijednost investicije, koja je prethodno prošla dugotrajnu administrativnu proceduru i papirologiju, penje se do gotovo pet milijuna kuna od čega će se više od dva milijuna utrošiti na građevinske radove u sklopu kojih je predviđeno proširenje prostornih kapaciteta odjela hemodijalize. 

-Sadašnji je prostor skučen i ne udovoljava standardima liječenja pacijenata koji na dijalizi provedu i pet sati. Ne smije se zaboraviti da je riječ o teškim bolesnicima  kojima se, uz kvalitetno liječenje i zdravstvenu skrb, trebaju osigurati i uvjeti za ugodan boravak. Ugovoreni rok za dovršetak radova je sto dana, no vjerujem da će se to dogoditi i prije jer smo izvođače radova upozorili da je riječ o teškim bolesnicima te da posao ne smije kasniti, ističe dr. Petric.

Tako je za dvadesetak pacijenata s trogirskog područja organiziran prijevoz do sinjskog Doma zdravlja čiji je odjel hemodijalize nedavno obnovljen. Na raspolaganju su im dva vozila s medicinskim timom koji ih prate od 13 do 20 sati kad se obično vraćaju u Trogir. Mogućnost dijaliziranja u splitski KBC otpala je odmah u startu jer bi u tom slučaju pacijenti morali dolaziti na dijalizu u noćnu smjenu, a to znači od 20 sati do iza ponoći što je iscrpljujuće za tako teške bolesnike.

Što se tiče obnove trogirske dijalize, dr. Petric kaže da već sada, uzdajući se u  nacrt projekta, može jamčiti da će novi prostorni kapaciteti i oprema, koja će koštati više od dva milijuna kuna, podignuti kvalitetu liječenja bubrežnih bolesnika. Skučeni prostorni kapaciteti bili su ograničavajući čimbenik u kvaliteti liječenja, posebno u ljetnim mjesecima kad se u trogirskom Domu zdravlja dijalizira i velik broj turista koju ljetuju na tom području.

-Postojeći prosor proširit će se na dio koji je koristio Zavod za zdravstveno osiguranje, a uzet ćemo i onaj prostor koji je zauzela bez obrazloženja jedna stomatologinja. Tako ćemo dobiti vrhunski uređen odjel hemodijalize koji udovoljava propisanim standardima liječenja, ustvrdio je dr. Petric.

ZADNJE OBJAVE