38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKATrogirske stomatologinje protiv dr. Petrica: Nakon medijskog istupa, zaprijetio nam je raskidom...

Trogirske stomatologinje protiv dr. Petrica: Nakon medijskog istupa, zaprijetio nam je raskidom ugovora

Obnova odjela hemodijalize trogirskoga Doma zdravlja trebala je biti jedna pozitivna priča sa sretnim završetkom, no tek što je počela prometnula se u pravu aferu.

Na prošlotjedne optužbe o pranju novca pod krinkom obnove trogirske dijalize, koje je izrekao saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, prvo je reagirao ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Dragomir Petric da bi danas, pak, na njegove protuoptužbe uzvratile prozvane stomatologinje. 

Obnova i proširenje trogirske dijalize, za koju je procijenjeno da ne udovoljava ni prostornim ni tehničkim standardima zdravstvene zaštite, počela je krajem siječnja i trebala bi završiti u travnju.  Za dvadesetak pacijenata s trogirskog područja organiziran prijevoz do sinjskog Doma zdravlja čiji je odjel hemodijalize nedavno obnovljen. Vrijednost investicije penje se na 2 milijuna i 600 000 kuna, no toliko otpada samo na građevinske radove, a procjena je da će se još najmanje polovica tog iznosa utrošiti na nabavu nove opreme. 

Sve u svemu, ništa sporno. Ili bar nije bilo dok „sinsjki  bombarder“ nije došao u Trogir i ispred Doma zdravlja održao konferenciju za novinare na kojoj je optužio Petrica za pranje novca pod krinkom obnove trogirske dijalize. Usto, rekao je i da ravnatelj župnijskoga Doma zdravlja ne zna upravljati sustavom primarne zdravstvene zaštite, da je umjesto odjela dijalize trebao investirati u obnovu same zgrade i krovišta, da projekt nema građevinsku dozvolu, a gradilište oznaku radova što, smatra Bulj, upućuje na kriminal odnosno pranje novca. Na toj su presici bile i stomatologinje dr. Milijana Baldić- Lukšić te dr. Maja Ugrina, koncesionari u trogirskom Domu zdravlja, koje su, tako tvrdi Petric, neovlašteno „uzurpirale prostor, ogradile ga montažnom pregradom i prenamijenile u prostor čekanice“. I one su prozvale ravnatelja županijskoga Doma zdravlja, ali za nepoštivanje njihova ugovora o zakupu koji vrijedi do 2021., a po kojem je prostor čekaonice sastavni dio zakupne jedinice. Ta se prostor, naime, planira pripojiti odjelu hemodijalize na što su reagirale stomatologinje koje smatraju da je Petric taj koji krši ugovor o zakupu.  

Nakon toga, oglasio se i ravnatelj županijskoga Doma zdravlja. Za Bulja je rekao da koristi muku dijaliziranih bolesnika za jeftino politikanstvo, upitavši ga i zašto, ako već sumnja u kriminal, nije otišao u DORH. Stomatologinjama je, pak, poručio da se pokriju ušima jer da duguju 86 000 kuna za zakup prostora koji su još i neovlašteno pregradile, kazavši i da koriste svoje članstvo u Mostu kako bi njihove „gluposti“ dobile medijsku pozornost.

I na kraju, iako se kraj ni ne sluti, danas su reagirale i prozvane stomatologinje. Za Gradski radio Trogir dale su podužu izjavu iz koje ćemo izdvojiti samo onaj dio koji se refira na Petriceve optužbe.

Dr. Maja Ugrina opovrgnula je da je članica Mosta, u koncesiji je od 2011., a ugovor joj vrijedi do 2021. što znači da se ne može mijenjati i tumačiti prema novim okolnostima. 

-Sve obveze prema županijskom Domu zdravlja uredno izvršavam. Iz ugovora je razvidno da je čekaonica dio zakupne jedinice za koju plaćam troškove . I to se ne može mijenjati do njegova isteka 2021. Usto, nisam ni obaviještena o početku građevinskih radova. Nakon naših upozorenja, dobila sam Petricev dopis u kojem prijeti raskidom ugovora ako ne dostavim suglasnost za oduzimanje čekaonice, kaže dr. Ugrina, koja pozdravlja svaki projekt koji će unaprijediti zdravstvo, ali ne i metode kojima se služi ravnatelj županijskoga Doma zdravlja. Njena kolegica dr. Baldić-Lukšić priznaje da je članica Mosta, ali kaže da to nema veze s onim zbog čega je primorana na medijski istup, a to su su objede koje je na njen račun iznio dr.Petric

-Istupam kao koncesionar, a ne kao članica Mosta. Ne dugujemo 86 000 kuna što možemo potvrditi dokumenatcijom i uplatama, niti se protivim obnovi dijalize. No činjenica je da je zgrada Doma zdravlja ta kojoj treba hitna obnova. Usto, ordinaciju sam obnovila o svom trošku, a razlog  zašto je čekaonica ograđena montažnom pregradom sigurnost je naših pacijenta koji su bili napadnuti od ovisnika u tom zajedničkom prostoru, rekla je dr. Baldić-Lukšić.

Kako bilo, svi se drže svoje priče. Ravnatelj županijskoga Doma zdravlja i dalje tvrdi da stomatologinje već dvije godine duguju 86 000 kuna i ne izvršavaju ugovorne obveze. One uzvraćaju da to nije točno, da svi trpe zbog njegove nesposobnosti, te da će zadovoljštinu potražiti pravnim putom. 

I tako je jedna pozitivna priča dobila ružnu patinu koja će još neko vrijeme zabavljati medije, a koja će najviše štetiti onima u čije se ime pisala.

 

ZADNJE OBJAVE