20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKA GLAZBENICA URSA LJUBAN

TROGIRSKA GLAZBENICA URSA LJUBAN

Album Trija LUR nominiran za nagradu Porin

Protekla godina po mnogočemu bila je posebna za Ursu Ljuban, svestranu trogirsku umjetnicu. Postala je majkom, a sa svojim Trijom LUR izdala je nosač zvuka Cor Mundum koji je nominiran za prestižnu nagradu Porin. Nažalost, neke njezine glazbene planove poremetila je globalna pandemija koronavirusa koja je, između ostalog, i u kulturnim krugovima cijelog svijeta ostavila velikog traga. Novi album bio je povod našem razgovoru.

Kako je nastao Vaš prvijenac?

 • Kao rezultat desetogodišnjeg rada Trija LUR, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te uz potporu izdavačke kuće Cantus, krajem 2020. godine izdale smo   prvi album Cor Mundum koji je ujedno i nominiran za prestižnu nagradu Porin u kategoriji za Najbolju klasičnu skladbu, za skladbu Vokaliza skladatelja Ante Knešaureka.

Po čemu je zanimljiv album i koje se skladbe na njemu nalaze?

 • Na njemu se većinom nalaze izabrana hrvatska djela, poput Vokalize Ante Knešaureka te kompozicije živućih hrvatskih skladatelja kao što su Cor Mundum Ivana Božičevića i Prosim bratja verne i duše skladatelja Ivana Josipa Skender te nekoliko poznatih skladbi stranih autora. 

Gdje ste ga snimile?

 • Album smo snimale ljetos u Zagrebu i to u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu koja na svu sreću nije bila ozbiljnije oštećena u potresu te su orgulje sačuvane, što nažalost nije slučaj s većinom instrumenata u ostalim zagrebačkim crkvama. To saznanje je bilo posebno emotivno i dodatno nas motiviralo na nadahnutu izvedbu. Tišina koja odjekuje gotovo cijelim svijetom, što se tiče izvedbi uživo je doista zapanjujuća. Za nas glazbenike je stoga bilo kakav vid izvedbe, prenošenje glazbe drugima te dijeljenje talenata što nam je zapravo i misija, blagodat i trenutak sreće u ovoj pandemiji.

Tko je autor naslovnice?

 • Naslovnicu albuma krasi slika trogirske fotografkinje Maje Maljković Zelalije s kojom imamo cijelu kolekciju fotografija snimljenih na različitim lokacijama u Trogiru, što me posebno veseli da je i naš grad, u kojemu smo imale priliku više puta nastupiti osvanuo na jednom trajnom umjetničkom ostvarenju.

Tko čini Vaš trio?

 • Naš trio, u sastavu Rea Alaburić, sopran, Lucija Rašeljka Petrač, flauta, te moja malenkost za orguljama jedan je od najaktivnijih komornih sastava mlađe generacije glazbenika, koji iza sebe ima bogato iskustvo koncerata diljem domovine i u inozemstvu. Kao vrsne glazbenice, školovane u domovini i inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija),  krenule smo u svoju glazbenu avanturu tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, te smo surađivale i s prof. Pavlom Mašićem.

Nastojimo približiti klasičnu glazbu svim generacijama i sredinama i što je specifično, promovirati rad hrvatskih skladatelja koji skladaju za naš trio. Tako smo imale priliku praizvesti i izvesti njihova djela pred brojnom publikom u centralnoj pariškoj crkvi Saint Madeleine, u svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu, u katoličkoj katedrali Bezgrješnog začeća Presvete Djevice Marije u Moskvi, na Kavkazu, u katedrali sv. Andrije u Salzburgu, Vaterstettenu te na raznim koncertima i festivalima diljem domovine.

Potpredsjednica ste i udruge Trogirski glazbenici.

 • Kao potpredsjednica udruge Trogirski glazbenici veseli me što mogu predstaviti naše buduće projekte. Cijela Hrvatska je krajem 2020. godine proživljavala dramu sa stanovnicima na području Banovine koje je zadesio katastrofalan potres. Bez razmišljanja smo se odlučili aktivirati i dati svoj doprinos kako bismo i mi na neki način pomogli u obnovi pogođenog područja. Složni smo bili u ideji da prikupljamo novac za razrušenu glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku. Tako ćemo 21. ožujka održati humanitarni koncert u Gradskoj vijećnici u Trogiru, uz potporu Grada Trogira koji nam je ustupio prostor i pomogao pri tehničkoj realizaciji. Koncert će se zbog epidemioloških mjera prenositi online. Naši sugrađani, a i svi ostali moći će  pratiti i slušati koncert iz svojih domova. Ako žele mogu donirati novac direktno na račun Glazbene škole koji će se emitirati tijekom online prijenosa. Kolege glazbenici, ujedno i članovi Udruge koji sudjeluju su: Bjanka Ivas, mezzosopran, Dakica Sanko, violina, Vlatko Belas, bariton, Dubravko Geić, violončelo, Jakov Košćina, klarinet, te ja na klaviru.

Koji su Vam još planovi u ovoj godini?

Planirali smo održati Festival klasične glazbe u sklopu Trogirskog kulturnog ljeta sa sljedećim koncertima:

 • Večer skladatelja obljetničara 2021. –  orguljašica Ursa Ljubanu crkvi sv. Ivana Pavla II,
 • Koncert violončelista Dubravka Geića i violinistice Dakice Sanko uz klavirsku pratnju Petre Matetić u Kneževom dvoru,
 • Koncert gudačkog kvarteta Bozzotti i  klarinetista Željka Milića u Kneževom dvoru,
 • Večer filmske glazbe s mezzosopranisticom Bjankom Ivas i baritonom Jakovom Košćinom uz klavirsku pratnju Zorana Velića u parku Malarija,
 • Večer arija i solo pjesama s baritonom Vlatkom Belasom, tenorom Stefanom Kokoškovom i baritonom Jakovom Košćinom uz klavirsku pratnju Zorana Velića na trifori palače Ćipiko.

Također, radujem se i ostvarenju suradnje s gospodinom Duškom Geićem, koji je ujedno i idejni začetnik te producent nosača zvuka – Trogirska suita (Noć Bakova) s gudačkim kvartetom Bozzotti i gitaristom Dujom Bonačićem, a koji će se realizirati kao jedan od projekata naše Udruge. Ciljevi koji se namjeravaju ostvariti provedbom ovog projekta su promicanje i očuvanje trogirske kulturne baštine – trogirskih plesova i izvornih napjeva. Prema riječima Duška Geića, želimo prezentirati trogirske plesove široj javnosti na izvoran način iz 19. stoljeća, kada su isti nastali i predstavljali salonske plesove, čime je tada Trogir dokazivao svoj status srednjoeuropskog grada. Također, pridonijet će osvještavanju pučanstva o činjenici, da su ovi plesovi, nastali polovinom 19.stoljeća izvorno trogirski, a ne iz Pariza, Praga, Beča…

Koji su Vaši samostalni planovi?

 • U ovoj godini nastavljam svoj pedagoški rad kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u područnom odjelu Trogir, također, orguljašica sam u novoj crkvi sv. Ivana Pavla II u Trogiru koja je u sklopu župe Gospe od Anđela i gdje ravnam velikim mješovitim zborom. Planiram solističke koncerte u Splitu, Trogiru i Požegi te sa svojim Triom LUR diljem Hrvatske… Raspored uvijek pun, a vremena uvijek nedostaje, ali sve skupa me to veseli i motivira da  svaki dan što profesionalnije odradim i doprinesem svojoj sredini i šire.

GORDANA DRAGAN

Foto: Maja Maljković Zelalija, Darija Opačak, privatni album

ZADNJE OBJAVE