20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPlano je od danas postalo bogatije za knjižnicu na otvorenom

Plano je od danas postalo bogatije za knjižnicu na otvorenom

Trogir je i službeno dobio svoju „Malu besplatnu knjižnicu“ u Planom kao dio projekta Little Free Library. Započela ga je američka organizacija besplatnih knjižnica te je ubrzo poprimio međunarodni karakter. U sklopu spomenutog projekta, postavljeno je više od 50.000 malih besplatnih knjižnica u 70-ak zemalja svijeta i zahvaljujući tome godišnje se u svijetu razmjeni milijun knjiga. 

Sve je krenulo kada je Todd Bol 2009. u čast svojoj pokojnoj majci učiteljici, koja je obožavala knjige i čitanje, ispred kuće u Wisconsinu postavio drveni ormarić s knjigama koje su mogli posuđivati svi koji su to željeli.

Projekt se sastoji od postavljanja „Kućice za knjige“ na nekom frekventnom mjestu, dostupnom ljubiteljima knjige svih uzrasta, a djeluje po principu „POSUDI – VRATI – RAZMIJENI – POKLONI“. Pojašnjavamo, svi zainteresirani slobodno se mogu poslužiti knjigama koje su u kućici, ali mogu i obogatiti postojeću zbirku dodavanjem novih naslova.

U Hrvatskoj su se dosad kućice za knjige pokazale vrlo omiljenima te se sve više općina i gradova uključuje u inicijativu. Tako je i Trogir svoju „Kućicu za knjige“ dobio zahvaljujući mještanima Planog.

  • Inicijativa je potekla od moje prijateljice i sumještanke Sandre Sebešić. Kako sam otvorena za sve dobre ideje, obratila sam se ravnateljici DV Trogir koji je sponzor izrade kućice. Plano je od danas postalo bogatije za knjižnicu na otvorenom koja je namijenjena svim mještanima, kao i ostalima koji vole čitati, razmjenjivati knjige i sudjelovati u dobrim idejama zajednice. Knjižnica funkcionira tako da čitatelji sami donose knjige, razmjenjuju ih, doniraju svoje bez ikakve evidencije i upisnine. Dakle, ona isključivo ovisi o korisnicima i, ako se bude koristila, zaživjet će. Njenom uporabom potiče se ljubav prema čitanju i osjećaj zajedništva u našem malom mjestu. Trenutno je naša kućica prepuna naslova zahvaljujući donaciji trogirske Srednje škole Ivana Lucića. Također, i Gradska knjižnica Trogir nam je donirala dosta knjiga – kazuje gradska vijećnica Nives Karanušić.
  • DV Trogir godinama radi projekte na temu poticanja rane pismenosti kod djece, odnosno poticanja čitanja. Naši odgajatelji su s roditeljima organizirali različite aktivnosti/radionice gdje su roditelji kroz projekt „Tata i mama čitajte mi priču“ imali priliku sudjelovati kao čitači u odgojno – obrazovnoj skupini. Organizirali smo i male dječje knjižnice, odlazili u posjet knjižnici te je ovakav vid suradnje logičan slijed. Također, čitanje djeci od ranog djetinjstva potiče njihov cjeloviti razvoj. U vrijeme u kojem danas živimo, gdje je veliki utjecaj medija i tehnologije, navika i vještina čitanja bit će osnovna potreba svakog pojedinca. Važno je naglasiti da odrasli moraju biti uzor djeci jer ona koja odrastaju u okruženju u kojem se potiče kultura čitanja bit će odrasli ljudi koji misle – zaključila je ravnateljica DV Trogir Lovorka Buotić.
  • Naša škola se rado uključila u akciju. Naime, u veljači je bio Međunarodni dan darivanja knjigom u sklopu kojeg postoji volonterski projekt s ciljem osvještavanja učenika i zajednice o važnosti čitanja. Donaciju smo prikupili tako da su naši srednjoškolci donosili svoje slikovnice koje će u budućnosti koristiti neki novi „malci“ i tako se međusobno povezati. Očekujem postavljanje još ovakvih kućica po gradu – poručila je prof. Lucija Dražić Šegrt.

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE