19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKA BOŽIĆNA BAJKA

TROGIRSKA BOŽIĆNA BAJKA

Trogir ulazi u završnicu svoje božićno-novogodišnje bajke uređenja grada. Djelatnici komunalne tvrtke Trogir Holding “raštrkani” su na sve strane, od istočnog ulaza gdje je rotor Brigi pokraj novog mosta već dobio svoj ukras, a to su 4 adventske svijeće koje simboliziraju nadu, mir, ljubav i radost kao poruku svima koji dolaze ili su u prolazu kroz UNESCO-ov grad, sve do njegovih rubnih dijelova.

Kako doznajemo od voditeljice održavanja javnih površina pri Holdingu za koji dan i ostala dva će biti ukrašena, onaj na križanju Pantan te na čiovskoj strani novog mosta prema Arbaniji kao i rasvjetni stupovi postavljeni uzduž Ulice kneza Trpimira koja vodi do centra i nastavljaju se prema zapadu Ulicom Alojzija Stepinca do Doma zdravlja.

Kao i ranijih godina i ove prava atrakcija je bila kada su nedavno s obiteljskog gospodarstva iz Gorskog kotara na središnji Trg pape Ivana Pavla II. dopremljene tri raskošne jelke visoke oko sedam metara koje s nestrpljenjem očekuju svoje svjetleće ukrase i lampice koje će im u večernjim satima dati posebnu toplinu i čaroban izgled. Toj bajci nije tu kraj jer  će se uz nju postaviti veliki jelen koji je upregnuo blještavu kočiju, a do njih nasmiješeni snjegović. Ta idilična slika ranijih godina, slobodno se može kazati, najviše je privlačila posjetitelje adventskih događanja na trgu koji bi svoju nazočnost na njima ovjekovječili selfijima u kočiji, ali i mnogobrojnim mališanima koji su imali priliku jelena s kočijom i snjegovića iz slikovnica vidjeti uživo, sjesti u nju i prepustiti se dječjoj mašti. Tako će zasigurno biti i ove godine.

Stotine svjećica spojenih u zvjezdano nebo krasi glavnu gradsku ulicu, a malom kamenom mostu s obje strane lampice će uskoro otkriti ljepotu kamena i noću. U parku Žudika u povijesnoj jezgri iz gustih stabala ukazat će se novogodišnji ukras 2022., te će bezbroj šarolikih lampica “zagrliti” njihova debla stvarajući i ovogodišnju nezaboravnu priču za sve koji njime budu prolazili.

Božićno drvo postavit će se na trgu ispred ribarnice poznatijem kao “dnevni boravak” umirovljenicima koji unatoč opakoj pandemiji koronavirusa nađu vremena za proćakulati tamo. Pročelje ribarnice također će zasjati lampicama.

Nije Grad zaboravio ni mjesne odbore. Za njih su također stigli borovi, koji će biti postavljeni tijekom prosinca u Arbaniji, Žednom, Čiovu Drveniku Malom i Velikom. 

Trogir, smješten na malom otočiću, satkan od kamene čipke brojnih kulturno povijesnih spomenika inače ima svoju posebnu, osebujnu ljepotu i kako bi se u narodu kazalo dušu. Tijekom prosinca njegove čari pršte te su posebno naglašene.

GORDANA DRAGAN

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE