5 C
Trogir
Petak, 8 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirani svečano proslavili Dan grada i blagdan sv. Ivana Trogirskog

Trogirani svečano proslavili Dan grada i blagdan sv. Ivana Trogirskog

Trogirani su u ponedjeljak, 14. studenoga svečano proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Ivana Trogirskog. Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija sa svečevim srebrnim poprsjem oko stare gradske jezgre uz taktove Narodne glazbe Trogir, praćena Mješovitim katedralnim zborom, svečanim barjacima, svećenicima, brojnim hodočasnicima te vjernicima s područja Trogira i okolice.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je dr. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu uz koncelebraciju dekana Trogirskog dekanata i katedralnog župnika don Vinka Sanadera te svećenika Trogirskog dekanata.

U propovijedi je don Ivan Bodrožić istaknuo kako je biskup Ivan Trogirski, benediktinac iz Osora, gradu Trogiru mnogo toga ostavio u naslijeđe.

„Slavimo sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada u kojem je on gotovo prije tisuću godina stolovao i proveo dobar dio svog života. I dosita na ovom mjestu, u ovom gradu moramo biti ponosni jer nam je on ostavio golemo duhovno naslijeđe. Ovdje je živio, djelovao i umro te ostavio sebe i svoj život kao najbolje naslijeđe i kao najveći kapital kojeg mi danas trebamo imati dok njega častimo. Kao najdragocjeniju relikviju ostavio nam je svetost svoga života. Živio je u teškim vremenima , bremenitim i za Crkvu i za ovaj grad kao i za cijeli hrvatski narod, a kao biskup učinio je beskrajno mnogo. On je bio čovjek  vođen Božjom milošću kojega su poticala Božja nadahnuća da skrbi o povjerenom mu puku.  Bio je čovjek koji je mogao pred svakim stati licem u lice jer je nosio Božju poruku, poruku mira i zajedništva,  poštivao je zakonitu vlast te su ga uvažavali hrvatski vladari i kraljevi. Dično ime nalazilo mu se na njihovim ispravama što svjedoči o njegovoj važnosti u tim vremenima kada je bio svjedok brojnih važnih odluka. Nije bio politikant, niti je volio političke igre, bio je pastir, svetac, čovjek koji je volio svoj narod i svoje stado. Ivan je bio istinski mirotvorac. Nije bio Hrvat, ali je imao ključ rješenja za hrvatski narod, za narod kojeg je ljubio. Neka nas na ovom putu prati zagovor, pomoć i zaštita svetog Ivana da možemo zajamčiti sebi i svom narodu mir i dobrobit od svih zala i pošasti, ali nadasve da pod zagovorom i zaštitom svoga sveca možemo doći u kraljevstvo nebesko gdje ćemo svoga Boga zajedno s našim zaštitnikom Ivanom, sa svetim Lovrom i svim svetima hvaliti i slaviti u sve vijeke vjekova“, poručio je propovjednik.

Nakon što je podsjetio okupljene na život i djelo trogirskog biskupa, pri kraju svečane svete mise don Vinko Sanader zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima na sudjelovanju, policiji, vatrogascima, brojnim nazočnim vjernicima te predstavnicima Sabora, Županije i Grada. Istodobno je uputio čestitku župljanima kao i svim Trogiranima. 

Svečanosti su nazočili  potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja  i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima te predstavnici političkih stranaka i gradskih ustanova. Misno slavlje animirao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer, a proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio o. Branko Zebić, upravitelj Župe sv. Mihovila Arkanđela Kamen.

Nakon svete mise na Trgu Ivana Pavla II održan je tradicionalni koncert Narodne glazbe Trogir, a svi Trogirani i gosti grada imali su priliku kušati  marendu koju su im uz potporu Grada i TZ pripremili trogirski lovci i restoran Tri volta, a dijelili članovi Karnevalske udruge Rašpin Jute.

Podsjetimo, u subotu, 12. studenoga održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su nagrađenima uručena priznanja u povodu Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog.

Tekst: IRM

Fotogalerija na linku: Gradski radio Trogir – FOTO: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE