21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRMonodrama “Priče iz Vukovara” 21. studenog u Galeriji Cate Dujšin Ribar

Monodrama “Priče iz Vukovara” 21. studenog u Galeriji Cate Dujšin Ribar

Monodrama Pere Eranovića Priče iz Vukovara, kazališna adaptacija istoimenog djela Siniše Glavaševića, odigrat će se u Galeriji Cate Dujšin Ribar u ponedjeljak, 21. studenog 2022. godine u 18:00 sati. Trogir će ovom izvedbom (kao i tradicionalnim paljenjem svijeća na glavnom trgu danas, 17. studenog, nakon svete mise u 17:00 sati) odati počast i obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Priče iz Vukovara, dio repertoara Kazališne družine Ritam igre, autorska je monodrama glumca Pere Eranovića, nastala kao diplomski rad na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Riječ je o kazališnoj adaptaciji istoimenog djela Siniše Glavaševića, legendarnog vukovarskog ratnog izvjestitelja. Predstava je zamišljena kao boravak u skloništu u kojem glumac – ratni izvjestitelj sa svojim sugrađanima – publikom krati vrijeme tijekom jednog od granatiranja grada.

Lirske životne priče ispresijecane su autentičnim ratnim izvještajima što je izvrstan podsjetnik na ono što se može dogoditi ako se potisnu vrijednosti o kojima Siniša progovara: ljubav, igra, prijateljstvo, radost življenja, tolerancija, hrabrost, prkos i čast.

Predstava je svojom kvalitetom dospjela na repertoar splitskog HNK gdje se održala do danas. Osim toga predstava je gostovala van granica Hrvatske te je izvedena i na dvotjednoj turneji u Kanadi. Prvu trogirsku izvedbu Priča iz Vukovara omogućili su Grad Trogir i Muzej grada Trogira.

Ulaz na predstavu je slobodan! Dobro došli!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE