29 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir raspisuje javni urbanističko-arhitektonski natječaj za pojas od parka Soline do gradske...

Trogir raspisuje javni urbanističko-arhitektonski natječaj za pojas od parka Soline do gradske tržnice

„Radi se o 44.000 m2 površine po meni najvećeg i najpotentnijeg resursa koji imamo“, rekao je gradonačelnik

Sljedeći tjedan javno će biti objavljen natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kulturno-povijesne cjeline Solina i Travarice u Trogiru, odnosno pojasa od parka Soline, preko velikog parkinga do i uključujući gradsku tržnicu. Radi se o površini od 4,4 hektara koja je u ovom trenutku najveći gradski resurs u kontekstu javnih površina, naslonjen na samu gradsku jezgru zaštićenu UNESCO-m stoga je natječaj vrlo specifično i detaljno raspisan u smislu sadržaja i gabarita. Uoči raspisivanja predstavili su ga gradonačelnik Ante Bilić, tajnik natječaja Dragan Žuvela iz Društva arhitekata Split te Jasna Popović, pročelnica konzervatorskog odjela.

  • Ovo je projekt o kojem se priča desetljećima i koji će služiti desetljećima, a s obzirom na površinu i sadržaje, najvrjedniji u novijoj trogirskog povijesti. Radi se o 44.000 m2 površine po meni najvećeg i najpotentnijeg resursa koji imamo. Glavni ciljevi su vratiti Solinama nekadašnji sjaj i pravu funkciju s rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima, te od tržnice napraviti “landmark” kakav su tržnice u modernim mediteranskim gradovima. Projekt predviđa javnu garažu s 500 mjesta i jedan hotel manjih gabarita. Projekt vrlo precizno limitira i namjene i gabarite sadržaja, a sve ovo budno će pratiti i UNESCO tako da visokim i neprilagođenim intervencijama u prostoru neće biti mjesta. Vjerujem u velik broj pristiglih radova, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Obuhvat urbanističko – arhitektonskog natječaj podijeljen je na 5 specifičnih zona:

– ZONA „A“ – GRADSKI PARK SOLINE S UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM;

– ZONA „B“ – GARAŽNI OBJEKT;

– ZONA „C“ – HOTEL (anketni dio natječaja);

– ZONA „D“ – TRŽNICU;

– ZONA „E“ – DUŽOBALNU ŠETNICU I PROMETNICE.

Natječajem je cilj doći do cjelovitog urbanističkog rješenja, dok su za daljnje ugovaranje i neposrednu (autorsku) arhitektonsku razradu predviđene zone A, D i E. Tako je odlučeno zbog faznosti, praktičnosti i ekonomičnosti, za zonu B i C je cilj da se natječajem kreiraju relevantni lokacijski uvjeti te osnovni oblikovni i funkcionalni kriteriji koji će biti (urbanistička) platforma za projektiranje u budućnosti.

Kao i na primjeru novog pješačkog mosta preko Foše, Društvo arhitekata Split bit će provoditelj natječaja, a članovi žirija su – Vedran Duplančić (arhitekt), Filip Vidović (arhitekt), Dujmo Žižić (arhitekt), Ante Bilić (gradonačelnik Trogira), Jasna Popović (pročelnica konzervatorskog odjela u Trogiru) dok je Luka Cvitan (arhitekt) zamjenski član. Izgledno je da će se u žiriranje uključiti i još jedan stručni savjetnik za hortikulturu, s obzirom na dio natječaja koji se odnosi na uređenje parka Soline.

  • Javni natječaj civilizacijski je standard i instrument koji daje najveću šansu za najbolje rješenje. Ovaj natječaj je specifičan jer je jako važan za građane, a grad koji je dobar građanima je dobar i turistima. Ovaj pojas nadovezuje se na novi drveni most koji će tek s njim dobiti pravi smisao. Urbani život grada ovisi o ovom zahvatu. Ono što je atipično, a dobro, je što se žiri uključio i prije raspisivanja samog natječaja u oblikovanje zahtjeva, što je garancija da se dobije što veća konkretnost pristiglih rješenja. Važno za reći je i to da će osim samog parka, tržnice i garažnog objekta, natječaj definirati i funkcionalne veze na zahvatu, rekao je Dragan Žuvela.

Obuhvat se nalazi na centralnoj i atraktivnoj lokaciji, vidljivoj i na međunarodnoj razini, predstavlja pristup prema staroj jezgri te je od velike funkcionalne i sentimentalne važnosti.

  • Kompletan obuhvat nalazi se unutar zaštićene zone, a u kontaktnoj zoni sa svjetskim dobrom. Naš zadatak je očuvati kulturno-povijesne vrijednosti kopnenog dijela, ali i univerzalne vrijednosti UNESCO-m zaštićenog dijela. Posljednja konzervatorska podloga za ovaj projekt izrađena je 2019. te prvi put uvodi krajobraznu analizu i vrednovanje zelenog fonda, odakle i zahtjev za rehabilitaciju šume na Solinama u urbani park. Jednako važan element je uspostava šetnice. Što se hotela tiče, propisali smo ograničen tlocrt i metode ograničavanja kako bismo uspostavili meki prijelaz između jezgre i kopnenog dijela. Za tržnicu je cilj očuvanje funkcije i da dobar njen dio, osobito onaj u uskom dijelu uz most ostane nenatkriven i tu se ne smije dogoditi novogradnja. Atraktivna lokacija vidljiva je i na međunarodnoj razini. Sigurno će privući interes UNESCO-a, a to je prilika i izazov za arhitekte, ali i prilika da se ispiše povijest našeg grada, istaknula je pročelnica Jasna Popović.

Natječaj će biti otvoren dva mjeseca, nakon čega slijedi žiriranje, a do kraja godine bit će poznat pobjednički rad.

ZADNJE OBJAVE