24 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir proslavio svog blaženika

Trogir proslavio svog blaženika

Rodni grad bl. Augustina Kažotića svečano proslavio blagdan prvog hrvatskog blaženika

U nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića i samostanu svetog Dominika u Trogiru je svečano  obilježen blagdan prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.


Uoči večernje svečane mise po drugi put se nakon više od 75 godina održala  procesija ulicama grada Trogira s kipom i relikvijama blaženika. U procesiji je sudjelovao vjernički puk Trogira i okolice predvođen članovima  Udruge Gospe od Karmela koji su nosili blaženikov kip, članovima KUD-a Kvadrilja, DVD-om Trogir , zborom HPD Petar Berislavić, zborom bl.Augustina Kažotića, svećenicima, svečanim barjacima te članovima blaženikove obitelji.

 Koncelebrirano misno slavlje u kojem su, uz starješinu samostana fr. Petra Galića i dekana Trogirskog dekanata don Vinka Sanadera, sudjelovali brojni svećenici, predvodio je fra Matija Matošević OFM, župnik Župe sv. Jakova na Čiovu..

 U homiliji je istaknuo kako je blaženi Augustin bez ikakva pretjerivanja jedan od duhovnih velikana naše trinaeststoljetne kršćanske postojbine.

– Na njegovu grobu događala su se čudesa pa ga je narod počeo štovati i 1702. godine poradi brojnih čudesa papa Klement XI potvrdio je to štovanje, kazao je fra Matošević i usporedio doba u kojem je živo blaženik sa sadašnjim vremenom: „Naš Hrvat, biskup Augustin Kažotić, za kojeg hrvatski narod mora Bogu biti zahvalan i njime se ponositi, morao je bježati pred vladarom tuđincem iz vlastite domovine. U tuđem svijetu je umro i pokopan. To bi moralo svakog Hrvata zaboljeti i podsjetiti na one mnoge Hrvate kojeg je slična kob pogodila. I ne samo od tuđinaca, već od samih sunarodnjaka Hrvata. Znamo da su hrvatski komunisti uzornom rodoljubu i nadbiskupu bl. Alojziju Stepincu ponudili da napusti Hrvatsku. Nažalost i danas u 21. st. heroji Domovinskog rata moraju se skrivati i bježati pred Hrvatima, a po želji tuđinca i na zadovoljstvo nekih Hrvata i drugih hrvatskih građana . Bog je nagradio Augustina Kažotića za dobro koje je učinio, ali i za zlo koje je nepravedno trpio, primio ga je kao svetog čovjeka i biskupa u svoje Kraljevstvo. Molimo bl. Augustina Kažotića za sve kroz povijest i u sadašnjosti progonjene Hrvate. Njegov zagovor neka prati Hrvatsku i sav hrvatski narod.“, kazao je u nadahnutoj propovijedi predslavitelj misnog slavlja kojeg je pjevanjem uzveličao Zbor bl. Augustina Kažotića.

Starješina samostana fr. Petar Galić, uputivši čestitke, zahvalio je subraći svećenicima, blaženikovoj obitelji, gradskim društvima te svim okupljenim vjernicima na sudjelovanju u proslavi blagdana prvog hrvatskog blaženika. Posebnu zahvalu uputio je i policajcima PP Trogir koji su pratili procesiju. 

Foto: Ivan Marjanica, samostan i IRM 

{gallery}blag19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE