19 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIR PROŠAO „LIŠO“, JAK VJETAR NIJE UZROKOVAO VEĆU ŠTETU

TROGIR PROŠAO „LIŠO“, JAK VJETAR NIJE UZROKOVAO VEĆU ŠTETU

Olujni udari vjetra ovoga vikenda u Hrvatskoj prouzročili su veliku materijalnu štetu, a prvi hladni val ove zime odnio je i jedan ljudski život. Vjetar je rušio stabla, otkidao crijepove, pričinjena je šteta na zgradama, na stotinama automobila…

Izvještaji o posljedicama nevremena stižu sa svih strana. Na svu sreću Trogir je prošao „lišo“. Prema izjavi Marina Buble, zamjenika zapovjednika trogirske JVP vikend je prošao relativno mirno, u subotu nije bila ni jedna intervencija, a jučer njih četiri. Na udaru „čudovišne“ bure bila su najviše stabla. Tako doznajemo kako je u ulicama Put sv. Ante i Kneza Trpimira otpiljeno nekoliko polomljenih stabala, te kako je u Težačkoj ulici na Čiovu jedna jelka pala na obiteljsku kuću, ali bez znatnijih posljedica. Buble kaže da su vatrogasci imali jedan izvid na krovištu zgrade Kneževa dvora u kojoj su smješteni uredi gradske uprave, ali da nije utvrđena nikakva šteta.

Ni Služba komunalnog redarstva pri Gradu Trogiru nije imala posla. Šime Pažanin, voditelj te Službe veli da nisu imali poziv za intervenciju, a to isto nam je potvrdio i načelnik Policijske postaje u Trogiru, Marko Doljanin.

Nikolina Tomaš, rukovoditeljica Sektora javnih površina pri komunalnom poduzeću „Trogir holding“ obišla je jučer ujutro i danas gradske parkove u povijesnoj jezgri i širem gradskom području. Doznajemo kako je jak vjetar „oborio“ tek jedno stablo u parku Fortin, jedan bor na Solinama, nekoliko ukrasnih grmova pokraj kule sv. Marka u staroj gradskoj jezgri te prevrnuo nekoliko klupa na istočnoj strani čiovske rive.

Glavna komunikacija između građana jutros se svela na obostrana pitanja što je komu porušio jak vjetar. Iako je dojam jačine vjetra i njegovog zvuka bio gotovo strašan, veseli to što se sve zaustavilo na dojmu.

Hladan vjetar „otpilao“ je tijekom vikenda i sve iluzije o toplom vremenu tijekom ovoga tjedna. Ponedjeljak je osvanuo s jednim stupnjem i vjetrom koji nije bio toliko snažan kao onaj za vikend. No, zeblo je i te kako, pa su se iz ormara „izvukli“ svi zimski rekviziti: kape, rukavice, topli kaputi i bunde.

Meteorolozi predviđaju u utorak većinom sunčan dan, ali isto uz jaku buru, na mjestima uz olujne udare. Tako bi mogla proteći i srijeda. I u nastavku tjedna predviđa se posvuda suho, barem dijelom sunčano vrijeme, no neka vas ne zavara sunce, bit će hladno, poručuju meteorolozi!

GORDANA DRAGAN

Foto: NT & IJ

ZADNJE OBJAVE