10 C
Trogir
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRTOMISLAV KURTOVIĆ OBJAVIO SVOJU PRVU KNJIGU

TOMISLAV KURTOVIĆ OBJAVIO SVOJU PRVU KNJIGU

PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE “TITRAJI DUŠE”

“TITRAJI DUŠE”, naziv je prve knjige autora Tomislava Kurtovića koja je u subotu promovirana u Kneževom dvoru. Stihovi su to koji se lako čitaju i razumijevaju, a naslov Kurtovićevog prvijenca već na koricama otkriva „s kim imamo posla“. Zato čitajući „Titraje duše“ budite spremni na putovanje u najskrivenije kutke.

  • Poezija Tomislava Kurtovića ističe se neposrednošću koje posebno naglašava pisanje u 2. licu. Iako, rekli bismo, zatvorene prirode, iz njegovih stihova izviru vulkani emocija. Jasno se to iščitava kroz stihove u kojima prevladavaju one najdublje emocije ljubavi i tuge. Iako uglavnom „izmiren“ sa sudbinom, ipak ostavlja tračak nade u gotovo svakoj pjesmi. Otvorenost pjesničke duše jasno se vidi kroz proživljene ljubavne boli gdje Tomislav ide ravno „u sridu“. To su stihovi koji „ne varaju“, ništa ne uljepšavaju i donose proživljeno sa svim tamnim bojama. Takva je pjesnikova forma: kratki stihovi, uglavnom u rimi, jasni i jednoznačni! Zbirka poezije „Titraji duše“ je rekao bih, bezvremenska, napisao je pored ostalog u predgovoru Jovica Škaro.
  • Sam naslov knjige „Titraji duše“ uvelike nam pomaže naslutiti o čemu to pjesnik stihotvori, što ga muči, koje su mu želje i pitanja, kao i skokovite, opisane sličice i događanja njegova Trogira, a gdje leži objašnjenje kako, koliko snažno i na koji način Tomislav sklonjen iza običnosti komunicira sa svijetom i osjećajima. On oplemenjen snažnim porivom umjetničkog nadahnuća besprijekorno jednostavnim i razumljivim pismom pretače, poetski nabire i povezuje sve što je utkano na potki života i osobnog mu iskustva uz obilje želja, osvrta i događaja. Ovo je mala škola svetkovine života, kućica za sne koja nas čitanjem vodi poniranju u slobodu duha, ljubavi i intime, knjiga dubokih, nepatvorenih osjećaja ljubavnih snova, dragih ljudi te bura i južina s mirisom kamenog Mediterana, kazuje predsjednica Udruge Vlaho Bukovac Jagoda Kecman.
  • Zahvaljujem vam, iz sveg srca, što ste mi učinili veliku čast i svojom nazočnošću, u ovako velikom broju, uveličali promociju moje zbirke poezije „Titraji duše“. Zahvaljujem se obitelji i rodbini na potpori. Također, zahvala ide SD županiji, Gradu Trogiru i TZ Trogir na pokroviteljstvu. Veliko hvala maestru Jovici Škari koji ima nemjerljive zasluge što je moja zbirka ugledala svjetlo dana, Udruzi Vlaho Bukovac i njenoj predsjednici Jagodi Kecman na pisanju predgovora i organiziranju same promocije, Lani Tafri na lektoriranju knjige, Jošku Ševi i svim predstavljačima koji su odvojili vrijeme za recitiranje mojih stihova te nećaku Nikoli Pavičinu na lijepom pjevanju. Ako negdje u ovim stihovima nađete i prepoznate malko sebe, bio bih presretan jer ovo je početak mog putovanja kroz stihove, kroz svjetlost što ne prestaje, kazao je na kraju promocije sam autor Tomislav Kurtović.

AL

FOTOGALERIJA: Dino Čaljkušić (Visit Trogir)

ZADNJE OBJAVE