9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRTOMISLAV KURTOVIĆ OBJAVIO SVOJU PRVU KNJIGU

TOMISLAV KURTOVIĆ OBJAVIO SVOJU PRVU KNJIGU

PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE “TITRAJI DUŠE”

“TITRAJI DUŠE”, naziv je prve knjige autora Tomislava Kurtovića koja je u subotu promovirana u Kneževom dvoru. Stihovi su to koji se lako čitaju i razumijevaju, a naslov Kurtovićevog prvijenca već na koricama otkriva „s kim imamo posla“. Zato čitajući „Titraje duše“ budite spremni na putovanje u najskrivenije kutke.

  • Poezija Tomislava Kurtovića ističe se neposrednošću koje posebno naglašava pisanje u 2. licu. Iako, rekli bismo, zatvorene prirode, iz njegovih stihova izviru vulkani emocija. Jasno se to iščitava kroz stihove u kojima prevladavaju one najdublje emocije ljubavi i tuge. Iako uglavnom „izmiren“ sa sudbinom, ipak ostavlja tračak nade u gotovo svakoj pjesmi. Otvorenost pjesničke duše jasno se vidi kroz proživljene ljubavne boli gdje Tomislav ide ravno „u sridu“. To su stihovi koji „ne varaju“, ništa ne uljepšavaju i donose proživljeno sa svim tamnim bojama. Takva je pjesnikova forma: kratki stihovi, uglavnom u rimi, jasni i jednoznačni! Zbirka poezije „Titraji duše“ je rekao bih, bezvremenska, napisao je pored ostalog u predgovoru Jovica Škaro.
  • Sam naslov knjige „Titraji duše“ uvelike nam pomaže naslutiti o čemu to pjesnik stihotvori, što ga muči, koje su mu želje i pitanja, kao i skokovite, opisane sličice i događanja njegova Trogira, a gdje leži objašnjenje kako, koliko snažno i na koji način Tomislav sklonjen iza običnosti komunicira sa svijetom i osjećajima. On oplemenjen snažnim porivom umjetničkog nadahnuća besprijekorno jednostavnim i razumljivim pismom pretače, poetski nabire i povezuje sve što je utkano na potki života i osobnog mu iskustva uz obilje želja, osvrta i događaja. Ovo je mala škola svetkovine života, kućica za sne koja nas čitanjem vodi poniranju u slobodu duha, ljubavi i intime, knjiga dubokih, nepatvorenih osjećaja ljubavnih snova, dragih ljudi te bura i južina s mirisom kamenog Mediterana, kazuje predsjednica Udruge Vlaho Bukovac Jagoda Kecman.
  • Zahvaljujem vam, iz sveg srca, što ste mi učinili veliku čast i svojom nazočnošću, u ovako velikom broju, uveličali promociju moje zbirke poezije „Titraji duše“. Zahvaljujem se obitelji i rodbini na potpori. Također, zahvala ide SD županiji, Gradu Trogiru i TZ Trogir na pokroviteljstvu. Veliko hvala maestru Jovici Škari koji ima nemjerljive zasluge što je moja zbirka ugledala svjetlo dana, Udruzi Vlaho Bukovac i njenoj predsjednici Jagodi Kecman na pisanju predgovora i organiziranju same promocije, Lani Tafri na lektoriranju knjige, Jošku Ševi i svim predstavljačima koji su odvojili vrijeme za recitiranje mojih stihova te nećaku Nikoli Pavičinu na lijepom pjevanju. Ako negdje u ovim stihovima nađete i prepoznate malko sebe, bio bih presretan jer ovo je početak mog putovanja kroz stihove, kroz svjetlost što ne prestaje, kazao je na kraju promocije sam autor Tomislav Kurtović.

AL

FOTOGALERIJA: Dino Čaljkušić (Visit Trogir)

ZADNJE OBJAVE