18.8 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRTerapijsko jahanje i bijeg u prirodu! Zvuči gotovo nemoguće, zar ne?

Terapijsko jahanje i bijeg u prirodu! Zvuči gotovo nemoguće, zar ne?

Članovi udruge „Iskra Svjetlosti“ puni pozitivnih dojmova nakon posjeta Terapijskom jahanju UTI TOMS, Trogir

Svi smo imali priliku barem jednom uroniti prst u more ili zaplivati u bazenu, a konja vidjeti iz daljine i uz malo sreće pogladiti ga po glavi. Znamo kako se plivanjem aktiviraju gotovo svi mišići u tijelu, no jeste li znali da se jahanjem postižu jednaki rezultati?

Ono što terapijsko jahanje čini drukčijim jest kretanje u neposrednoj blizini životinja koji imaju smirujući efekt. Tu je i boravak u prirodi, udisanje svježeg zraka, ali i doživljaj života na selu. U vrevi gradske užurbanosti, osobe s poteškoćama često ostanu zanemarene i teško pronalaze “kanale” gdje se, uz opuštanje i zabavno učenje, mogu potaknuti na tjelovježbu, druženje i osjećati se prihvaćeno.

Zahvaljujući nekoliko dosjetljivih pojedinaca, pronašao se način kako objediniti sve to na jednom mjestu. Udruga „Iskra Svjetlosti“posjetila je ranč u Blizni Donjoj pod vodstvom Ane Jajić gdje je uređen i prilagođen pravi mali raj za sve one koji se kroz terapiju jahanjem žele osjećati bolje i napredovati. Brigom i dresurom tri konja osigurava se mogućnost da svako dijete isproba dobrobiti ove terapije. Jahanjem se, uz nadzor terapeuta, aktiviraju centri za ravnotežu, svi mišići i koncentracija. S druge strane, uz puno ostalih životinja na njihovom ranču (psi, zamorci, mace, zečevi, magarci…), moguće je doživjeti i osvijestiti misao o životu na selu, okusiti navike i radnje lokalaca. Projekt se financira isključivo donacijama građana.

-Ovim putem Vas pozivamo da zavirite u galeriju fotografija posjeta naše udruge. Ako biste željeli isprobati terapijsko jahanje, s povjerenjem se obratite voditeljici Ani Jajić kojoj se zahvaljujemo na gostoprimstvu kao i njenom timu volontera i terapeuta. Od srca preporučujemo ovo iskustvo, naglasili su iz udruge „Iskre Svjetlosti“.

Tekst: udruga Iskra Svjetlosti; AR

Foto: udruga Iskra Svjetlosti

ZADNJE OBJAVE