27 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRSvjetski dan borbe protiv raka: karcinom dojke otkrila sam kao 46-godišnjakinja

Svjetski dan borbe protiv raka: karcinom dojke otkrila sam kao 46-godišnjakinja

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Na ovaj način se nastoji podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja. Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj. U Hrvatskoj je u muškaraca najčešći rak pluća, debelog crijeva i prostate, a u žene karcinom dojke, pluća i debelog crijeva.

Na veliki broj karcinoma moguće je utjecati primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola. Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost.

Gospođa Karmen Bilota, liječena od karcinoma dojke, podijelila je svoje iskustvo borbe protiv te zloćudne bolesti.

  • Karcinom dojke otkrila sam 2014. kao 46-godišnjakinja. Imala sam pozitivnu obiteljsku anamnezu te sam sama detektirala bolest od koje je moja majka preminula s nepunih 50 godina kao i njene tri rođakinje. Kada sam napipala karcinom, pretpostavila sam što bi to moglo biti. Ultrazvuk ih je pokazao četiri i prognoza oporavka nije bila optimistična. Po novim metodama, prvo ide terapija pa potom operacija, dok je u mom slučaju bilo obrnuto. Operirana sam dva puta. U drugoj operaciji amputirana mi je lijeva dojka. Strah nisam osjećala jer sam liječenje i kemoterapiju doživljavala kao da se dešavaju nekom drugom. To je bio moj obrambeni štit. Danas pijem jednu tabletu dnevno tj. blokator hormona jer su mi karcinomi bili hormonalno ovisni. Bolest je teško prihvatila moja okolina i mislim da je najteže bilo mom suprugu. Izuzetnu ulogu u svemu tome ima obitelj, a još više dobri prijatelji. Imala bih i 16 posjeta u jednom danu. Moja prijateljica, medicinska sestra bila mi je od pomoći 24 sata dnevno. Također, moja sestra kao i suprugova dale su sve od sebe. Moram istaknuti i višu medicinsku sestru Mirjanu Mašće kojoj sam izuzetno zahvalna.
  • Drage žene, idite na preventivne preglede i ne bojte se. Nisam heroina i ne tvrdim da je bilo lako, ali kad prođe, zaboravi se. Redovito idite na preglede, nemojte se dovesti u situaciju u kojoj sam se ja našla. Preporučila bih i odlaske na ginekološke preglede. Sedam godina, odlazeći na onkologiju, vidjela sam puno žena s karcinomom jajnika, poručila je Bilota.

Tekst i Foto: AL

ZADNJE OBJAVE