24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRSVIBANJSKO STABLO ZA DESET GODINA PRIJATELJSTVA: Nijemci iz Vaterstettena Trogiranima poslali “svibanjac”

SVIBANJSKO STABLO ZA DESET GODINA PRIJATELJSTVA: Nijemci iz Vaterstettena Trogiranima poslali “svibanjac”

Bavarski grad Vaterstetten i Trogir slave 10 godina prijateljstva. Kako bi na zanimljiv i simboličan način obilježili tih prvih deset godina, prijatelji iz Vaterstettena, Trogiranima su poslali svibanjsko stablo, takozvani “svibanjac” ili, kako ga Nijemci zovu “Maibaum”.

“Maibaum” visok 12 metara, i okićen bavarskim simbolima, iz Vaterstettena su ispratili Nijemci i Hrvati, a događaju je nazočio  i generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak.

Inicijativa je potekla od Udruge prijateljstva dvaju gradova, a „Svibanjsko stablo“ iz Vaterstettena bit će postavljeno uz novi most Trogir Čiovo,  26. travnja i tamo će ostati kao spomen na dugogodišnje prijateljstvo između spomenutih gradova.

Poznato je da gotovo svaka općina u okolici Münchena ima svoje svibanjsko stablo, takozvani “svibanjac”.

Prema tradiciji ukrašavaju ga 1. svibnja, i jedan je od simbola prvosvibanjskih proslava. Riječ je o pučkom običaju, tradiciji razvijenoj uglavnom u onom dijelu Europe u kojem je i pivska kultura jaka i stara.

Trogir i Vaterstetten su gradovi prijatelji još od 2009. godine. Poticaj za prijateljstvo dao je 2007. godine Nikola Marković, Hrvat iz Vaterstettena, kojeg s Trogirom vežu obiteljske veze.

Iz prijateljstva, 2012.godine rodila se udruga Udruga prijateljstva Grada Trogira i Vaterstettena kod Münchena. Inicijatori osnivanja Udruge je grad Vaterstetten. U članstvo Udruge primaju se sve osobe koje su voljne provoditi ciljeve Udruge utvrđene Statutom.

Osnovni ciljevi udruge su razvoj svih oblika zajedničke suradnje, poticanje razmjene hrvatskog kulturnog stvaralaštva i baštine, uspostavljanje, održavanje i promicanje veza zajedništva u obrazovanju, gospodarstvu, sportu i društvenim djelatnostima bitnim za očuvanje i jačanje prijateljstva.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Foto: facebook Michael Baier

 

ZADNJE OBJAVE