23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJASveučilište u Splitu proglašeno najboljim u regiji, prestigli i Zagreb

Sveučilište u Splitu proglašeno najboljim u regiji, prestigli i Zagreb

Sveučilište u Splitu proglašeno najboljim u regiji, prestigli i Zagreb: grad pod Marjanom postaje hit i izvan Hrvatske, uskoro će imati čak tri tisuće stranih studenata!

Na ljestvici izvrsnosti svjetskih sveučilišta ‘Times Higher Education World University Rankings 2018.’, britanskog Timesa, kao jedino sveučilište u regiji našlo se Sveučilište u Splitu, i to, kako stoji u objavi, među tisuću elitnih svjetskih sveučilišta, a što je nama posebno drago – ispred Sveučilišta u Zagrebu.

Splitsko sveučilište najbolje u regiji!

Ovo je svakako velika vijest za splitske sveučilištarce, a posebno joj se raduje prof. dr. sc. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju, koji smatra kako je to dokaz da je Split na dobrom putu.

Bili smo mali, regionalni

– Budimo iskreni pa kažimo da je Sveučilište u Splitu još do prije nekoliko godina bilo tek regionalno Sveučilište, uglavnom zatvoreno prema unutra i bez želje za povezivanjem s Europom i svijetom. Ipak, unutar Sveučilišta djelovalo je mnoštvo svjetski priznatih stručnjaka koji su na individualnoj razini ostvarivali vrhunske rezultate.

Problem je bio što smo kao neintegrirano Sveučilište bili razjedinjeni te je svaka sastavnica djelovala samostalno bez sinergije s ostalima. Zbog toga su ugled i kvaliteta Sveučilišta, kao krovne organizacije kroz koju nas u svijetu jedino i mogu prepoznati bili skoro pa nepoznati. Sukladno tome, većina relevantnih ljestvica izvrsnosti svjetskih sveučilišta nas je rangirala veoma nisko ili nas nije uopće bilo.

Na sreću za sve nas, dolazak nove uprave Sveučilišta na čelu s rektorom Šimunom Anđelinovićem poklopio se s dolaskom niza novih dekana sastavnica svjesnih slabosti koje proizlaze iz razjedinjenosti te se na Sveučilištu počelo raditi na integraciji svih osnovnih funkcija s ciljem jačanja cjelokupne kvalitete i međunarodnog ugleda Splitskog sveučilišta.

Zajedničkim naporima donesena je prvi put opća Strategija razvoja Sveučilišta koju svake godine slijede akcijski planovi s jasnim ciljevima i mjerljivim vrijednostima. Opću strategiju je slijedila Znanstvena strategija te niz ostalih dokumenata kojima je jedini cilj bio povećanje kvalitete izvrsnosti svih funkcija Sveučilišta; od znanosti, preko nastave do struke. Da je to pravi put pokazale su i svjetske rang-liste najboljih sveučilišta na kojima u posljednje tri godine bilježimo konstantni napredak. Posljednje objavljena lista, ujedno i jedna od najcjenjenijih na svijetu, World University Rankings koju vodi Times Higher Education, kojoj mi do ove godine, takoreći, nismo mogli ni pristupiti, ove nas je godine ne samo uvrstila na listu, već proglasila i najboljim sveučilištem u ovom dijelu Europe, što nam je nesumnjivo veliko priznanje, ali i poticaj da nastavimo istim putem i ubuduće.

Teško do Šangaja

– Zbog čega, ipak, na ‘Šangajskoj listi’ nema hrvatskih sveučilišta?

– Za razliku of Timesove ljestvice koja uzima u obzir veličinu pojedinog sveučilišta te rezultate izračunava ‘per capita’, tj. po glavi zaposlenika pojedine institucije, Šangajska lista uzima u obzir apsolutne brojeve gdje mala sveučilišta imaju manju šansu ulaska na listu.

Nadalje, kriterije Šangajske liste koja uzima u obzir broj zaposlenih nobelovaca ili objavljivanje u najprestižnijim znanstvenim časopisima, tipa Nature ili Science, rezerviranima uglavnom za autore kojima je engleski jezik materinski, hrvatska sveučilišta s ovom žalosno niskom stopom ulaganja u znanost i istraživanje teško mogu pratiti.

– Koliko je Sveučilište u Splitu orijentirano na strane studente i nastavu na engleskom jeziku?

– Uprava Sveučilišta i dekani sastavnica su upravo prije nekoliko dana donijeli odluku o drastičnom povećanju studijskih programa na engleskom jeziku već za sljedeću akademsku godinu.

Demografski podaci u Hrvatskoj pokazuju da je budućnost sveučilišta u privlačenju stranih studenata na naše studije za što je osnovni uvjet da se studij održava na engleskom jeziku.

Medicina, kao prvi studij na engleskom, vrlo brzo dosegnu će broj od 300 stranih studenata, a plan nam je da za par godina na svim studijima imamo oko tri tisuće stranaca!

Već je angažirana i posebna strana agencija koja će se baviti reklamiranjem naših studija na stranom tržištu, tako da se već od sljedeće godine nadamo značajnom povećanju broja stranih studenata.

– Koliko studenata je ove godine bilo na razmjeni? Pomaže li tome i turistička privlačnost Splita koja je prouzročila turistički bum i to pretežito mladih gostiju?

– Splitsko sveučilište konstantno bilježi rast broja studenata i nastavnika koji žele doći na razmjenu kod nas i tu se usavršavati. Upravo sada imamo više od stotinu studenata na sveučilišnoj ljetnoj školi koja se održava na engleskom jeziku.

Jasno, tome svakako pridonosi i sve veća turistička atraktivnost Splita pa nema sumnje da sinergijske aktivnosti gradskih i sveučilišnih službi mogu pozitivno utjecati, kako na razvoj Grada, tako i na razvoj Sveučilišta.

Zanemarena znanost

Što je sa zapošljavanjem mladih znanstvenika, ostaju li na Sveučilištu i kako ih privući?

– Nažalost, tu imamo ogromnih problema jer je država zabranila zapošljavanje mladih znanstvenika tako da se jedva snalazimo s našim limitiranim sredstvima. Umjesto da se naše izdvajanje za znanost – koje je nekoliko puta ispod prosjeka EU-a – poveća, znanost se konstantno zanemaruje te nam se već sad događa da je omjer mladih i starijih znanstvenika negativan, čime nam je budućnost poprilično upitna. Boraveći nedavno u Norveškoj pitao sam kako se njihova država odnosi prema znanosti u ovo doba krize nafte koja je za Norvešku bila glavni izvor prihoda.

Odgovor je bio da su ulaganja povećana jer norveška vlada smatra da ih jedino ta ulaganja mogu spasiti od krize. Nadajmo se da će i naši političari što prije početi misliti na takav način.

– Kako teče preseljenje Filozofskog fakulteta u novu zgradu i kad se može očekivati finalizacija?

– Bivša zgrada “Brodomerkura” u koju, uz Rektorat, ulazi i Filozofski fakultet definitivno je ogromni iskorak u rješavanju infrastrukturnih problema, posebice Filozofskog koji je dosad bio razbacan na šest lokacija. Plan je da Rektorat bude preseljen već početkom listopada kao i niz službi Filozofskog, a potpuno održavanje nastave očekujemo početkom ljetnog semestra, u ožujku sljedeće godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE