21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKASvečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira: najavljen dovršetak novog čiovskog mosta do...

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira: najavljen dovršetak novog čiovskog mosta do početka sezone

Svečanoj sjednici prisustvovalo je više od 150 uzvanika, dodijeljene su nagrade Grada, a gradonačelnik Ante Bilić otkrio je kako je komunalna tvrtka Dobrić pred spašavanjem

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira održana je u ponedjeljak ujutro, a povodom Dana Grada, blagdana sv. Ivana (14. studenog). Uz više od 150 prisutnih, visokih političkih predstavnika, gradonačelnika, načelnika, predstavnika komunalnih tvrtki, javnih ustanova, gradova prijatelja, brojnih udruga i gradskih vijećnika, događaj je prošao u svečanom tonu.

Sjednicu je otvorio predsjednik trogirskog Gradskog vijeća, Ante Piteša.

-Vrata ovoga grada uvijek su svima otvorena za suradnju, s gradovima i općinama, kao i sa Županijom te državnim institucijama – istaknuo je Ante Piteša u uvodu pozdravivši sve prisutne. 

Gradonačelnik Ante Bilić obratio se s nekoliko prigodnih riječi, a potom prikazao kratku prezentaciju projekata koje je realizirao u prvih pet mjeseci na funkciji, te najavio one koji su pred njim i njegovim timom.

-Mogu reći da smo u ovom kratkom roku ostvarili zacrtano, pa čak i premašili naše ciljeve. Čeka nas još puno posla, u Trogiru u svakom segmentu ima mjesta za napredak, počevši od standarda života, prometa, infrastrukture i javnih površina, sadržaja za građane i turiste, ali i rada gradske uprave. U tom smjeru, definirali smo niz projekata koje ćemo realizirati u periodu pred nama – rekao je gradonačelnik Bilić, a onda s posebnim zadovoljstvom istaknuo:

-Pred potpisom smo ugovora o prodaji stanice za tehnički pregled, a time ćemo riješiti dugogodišnju blokadu komunalne tvrtke Dobrić i spasiti gradsku imovinu vrijednosti od 60 milijuna kuna. To je preduvjet za normalno funkcioniranje grada, a vjerujem da ćemo sve riješiti do kraja godine – dodao je gradonačelnik.

Osvrnuo se potom na drugo goruće pitanje Trogira, a to je novi čiovski most. Naime, prema obećanjima nadležnih, projekt će sasvim sigurno biti dovršen do 15. lipnja, odnosno uoči početka špice turističke sezone te istaknuo optimizam tom pitanju. Njegove riječi prisnažio je Tomislav Mihotić, državni tajnik iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. 

-Nažalost, raspadom jedne od zadnjih velikih tvrtki u Hrvatskoj ostali smo bez mogućnosti da se ove godine vozimo novim mostom. Bilo je to van naše moći, no siguran sam da to neće biti tako sljedeće godine. Novi izvođači ozbiljno su prionuli rješavanju problema, preuzimanju opreme i izrađenih dijelova konstrukcije od dosadašnjih izvođača. Svi preduvjeti da most bude gotov do sredine lipnja su tu i sigurni smo da će sljedeće sezone biti u funkciji – rekao je Tomislav Mihotić koji je po završetku sjednice obišao gradilište novog mosta s gradonačelnikom Bilićem. 

Na svečanoj sjednici prisutnima su se obratili i zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić koji je istaknuo kako je Županija otvorena za suradnju s Trogirom te saborski zastupnik Arsen Bauk koji je istaknuo podršku gradonačelniku Bilić u realizaciji projekata.

Tijekom svečane sjednice dodijeljene su osobne, skupna i nagrade za životno djelo od strane Grada Trogira.

Osobne nagrade Grada Trogira dobili su:

Lidija Gardijan – zbog nesebičnog i plemenitog  darivanja krvi 67 puta

Srećko Paraman – za dugogodišnji angažman u najstarijem trogirskom društvu – “Narodna glazba Trogir”

Rosanda Katić – za doprinos u očuvanju tradicionalnih narodnih plesova u društvu “Kvadrilja”

Dušan Veršić – za dugogodišnji amaterski umjetnički rad, osobito u klapskom pjevanju

Robert Crnković – za doprinos očuvanju i zaštiti prirode i ptica na mediteranskom području

Skupnu nagradu grada dobio je:

Odred izviđača “Trogir” – zbog svog rada s mladima, natjecanja i akcijama zaštite okoliša

Nagrade za životno djelo dobili su:

Tonći Bilić – za 70 godina u vatrogasnoj službi kojoj se priključio s 15 godina

prof. dr. Ivo Babić – za neizmjeran doprinos očuvanju kulturne baštine Trogira, dugogodišnji znanstveni rad, pokretanje niza inicijativa za unaprjeđenje kojima je nastojao sačuvati urbanističke vrijednosti Trogira

Foto: ZK i Grad Trogir 

{gallery}sjednica01{/gallery}

Povodom Dana grada i obilježavanja Svetog Ivana Trogirskog na Gradskom groblju su položili vijence i zapalili svijeće gradonačelnik Ante Bilić sa zamjenicima, gradskim vijećnicima, predstavnicima Grada, udruga, parlamentarnih stranaka i gradova prijatelja.
Molitvu odrješenja za sve mrtve molio je don Vinko Sanader, a potom su zapaljene svijeće i položeni vijenci u memorijalnoj kapelici sv. Sebastijana na Trgu Ivana  Pavla II.

Foto: ZK 

{gallery}sjednica02{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE