12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIStanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene...

Stanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo!

„Dosanjan je san generacija svih Seviđana, sretno tekla kućama sevidskih težaka i ribara!“, kazala je to učiteljica razredne nastave Dijana Rinčić na svečanosti otvaranja vodoopskrbnog sustava za naselje Sevid u trenutku puštanja vode.

-Prije 25 godina došla sam kao mlada učiteljica u Sevid. Škola je bila stara i trošna. Grijali smo se na drva. Velika zanimljivost je bila da u sklopu zgrade nije bilo WC-a, on je bio udaljen oko 200 metara. WC školjku je glumila salonitna cijev, a vodokotlić sić od 20 litara i u njemu jedan potić iz kojeg smo lijevali vodu. Ovo danas je prekrasno i nadam se da će moja kolegica Anamarija Vukman koja je sada u PŠ Sevid uživati u blagodatima koje pruža tekuća voda, dodala je Rinčić.    

Stanovnici u naseljima Sevid i Vinišće, nakon uspješne suradnje Vodovoda i kanalizacije Split i Općine Marina s Hrvatskim vodama i Vodovodom Šibenik te dvogodišnjih radova, dobili su pitku vodu u svoje domove napajanjem iz rijeke Krke, a istodobno su realizacijom ovog projekta stvoreni uvjeti za dovod vode na otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali. Investicija je to ukupne vrijednosti cca 8,26 milijuna kuna u sklopu koje je izgrađen magistralni vodoopskrbni cjevovod, odnosno spoj južnog dijela vodoopskrbnog sustava Općine Marina s vodoopskrbnim sustavom Šibenika vrijedan 5,56 milijuna kuna koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU, a ostatak sredstvima Hrvatskih voda i Općine Marina.

Uz to, izgrađena je i sekundarna vodoopskrbna mreža gornjeg naselja Sevid (Podkosa i Sevid Gornji) ukupne investicijske vrijednosti 2,7 milijuna kuna koju je u financirala Općina Marina iz proračuna i Vodovod i kanalizacija Split iz naknade za razvoj.

Ukupna duljina magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda koji je spojio vodoopskrbne sustave Marine i Šibenika iznosi cca 4 460 metara, a čine ju dionica u Splitsko-dalmatinskoj županiji duljine 4 205 metara te manja dionica u Šibensko-kninskoj županiji duljine 255 metara. Izgrađena je i vodosprema VS Sevid II s pripadajućim cjevovodima kao preduvjet za spoj Sevida s magistralnim cjevovodom. U sklopu sekundarne vodoopskrbna mreža gornjeg dijela naselja Sevid izgrađen je kolektor duljine 2 230 metara.

Kako bi došlo do realizacije cjelokupne vodoopskrbe na ovom području, trebalo je steći preduvjete kroz izgradnju cjevovoda sa šibenske strane Supnjak – Kanica – Dvornica – Sevid u dužini od 11 kilometara u suradnji s Vodovodom Šibenik. Vrijednost investicije iznosila je 19 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode financirale 11 milijuna kuna putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a ostatak Općina Marina i Općina Rogoznica u jednakim iznosima.

-Ono što je najbitnije je izgradnja magistralnog vodovoda iz smjera Šibenika te sada imamo dovod vode za područje cijele Marine, što se također nadovezuje i na područje Drvenika. Cilj je da se i tamošnji stanovnici priključe na vodoopskrbni sustav. Već u početnoj fazi imamo oko 50 zahtjeva za priključke, a očekujemo ih oko 250. Ovo je povijesni trenutak i za Vinišće jer je to područje imalo ozbiljnih problema sa rimskim bunarom i kaptažom tokom cijele godine. Slijedi nam Sevid Donji za koji smo ishodili sve potrebne dozvole te preostaje osigura model financiranja. Isto tako nakon općine Marina nastavljamo dovod koji je bitan za otoke Drvenik Mali i Veliki, kazao je direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

-Kompletni radovi na južnom spoju su gotovi, još se samo čeka priključenje mještana na vodu, dakle dio od šahte do kuće. Nadamo se da će do idućeg ljeta sve kuće biti spojene na pitku vodu iz pravca Šibenika. Kad sam došao na mjesto načelnika prije deset godina, više od 45 posto općine nije imalo pitku vodu, a sada smo došli na 5 do 6 posto, s ponosom je istaknuo načelnik Ante Mamut.

-Čestitam svim dionicima koji su ovo obilno financirali. Primarno Vodovodu Split i Šibenik te Hrvatskim vodama. Županija je također sudjelovala, možda ne u tom obimu u kojem bi se očekivalo, ali uvjeti koronakrize su svoje učinili. Potreba je puno u svakoj općini i naravno da se opredjeljujemo za strategijske investicije. U budućnosti ćemo svakako sufinancirati nastavak sekundarne mreže na području Općine Marina, najavio je dožupan Ante Šošić.

-Ovo mi puno znači. Ne znam s čime bih usporedio. Struju smo dobili ’68. što je bila velika stvar, a ovo sada je još i više. Uvijek smo muku mučili s vodom, štedilo se i dici govorilo zatvaraj špinu! Većina ima gustirne, no 700 kuna nas košta jedna cisterna vode, a liti pogotovo ko ima dice za 15-ak dana se potroši 10/12 tisuća litara. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo, uskliknuo je vidno uzbuđen mještanin Grgo Vidović.

Piše: AL

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE