16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaKULTURASpomenik arhitektonske kulture - "Garagnin - Fanfogna"

Spomenik arhitektonske kulture – “Garagnin – Fanfogna”

Park je nastao oko 1800. godine kao privatni vrt trogirske aristokratske obitelji  Garagnin, sintezom obilježja agrarnog posjeda i eksperimentalnog imanja s parkovnim ugođajem. Nasadi povrća bili su okruženi  drvećem, cvijećem i elegantnim stazama, lijepom arhitekturom i antičkim spomenicima.  

U vrtu su se  također uzgajale i aklimatizirale egzotične biljke.  U sklopu hortikulturnog uređenja park je dobio  organizaciju prostora i sadržaja svojstvenu  klasicističkim  vrtovima (umjetni brežuljci, šljunčane i travnate staze, bunari, gospodarske građevine i elegantni paviljon, arheološki spomenici, dentoflora). Zbog ljepote i sastava biljaka u njemu  te izrazitih stilskih obilježja klasicizma, park je 1962. godine zaštićen u kategoriji spomenik parkovne arhitekture. 

Spomenikom  parkovne arhitekture “Garagnin  – Fanfogna” (naziv parka usvojen je prema kasnijim vlasnicima obitelji Fangfona), upravlja u skladu za Zakonom o zaštiti prirode, Javna uprava o zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon 60 godina po zaštitom parkovne arhitekture, ovih dana priprema se obnova parka u izvornom obliku. 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta 

Cilj ovog integriranog razvojnog programa je provedba prethodnih istražnih radnji te izrada pripremne dokumentacije za sanaciju i uređenje parka,što se odnosi na građevine koje je u empire stilu projektirao Giannantonio Selva. 

Ukupna vrijednost projekta, što ujedno predstavlja i prihvatljive troškove projekta, iznosi 1.592.075,00 kn, te su sukladno intenzitetu potpore u visini od 80 posto. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija za razdoblje 2014. – 2020, dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.273.660,00 kn. Sukladno potpisanom Sporazumu o partnerstvu, s obzirom na aktivnosti koje provodi Prijavitelj odnosno Partner, JU „More i krš“ sudjelovati će u provedbi projekta s vlastitim sredstvima u iznosu od 138.650,00 kn, a Grad Trogir s vlastitim učešćem u visini od 179.765,00 kn.

{gallery}agaranjin{/gallery}
Tekst i foto: Ivan Marjanica, dipl. ing.

ZADNJE OBJAVE