26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSpašavanje posrnulog Dobrića: I SDP i HDZ na istom putu

Spašavanje posrnulog Dobrića: I SDP i HDZ na istom putu

Tko je odgovoran za slom Dobrića, gradske komunalne tvrtke koja je po svim ekonomskim i tržišnim parametrima trebala poslovati pozitivno, a dogurala je do ruba stečajnog ponora u koji bi povukla i svoga vlasnika te izgubila imovinu, vrijednu 60-ak milijuna kuna? 

„Povijest bolesti“ posrnule gradske tvtke seže unatrag desetak godina tijekom kojih su se na vlasti izmjenjivali HDZ i SDP da bi na kraju „vrući krumpir“ preuzeo aktualni gradonačelnik Ante Bilić. No razliku od svojih prethodnika koji  ili nisu znali ili nisu htjeli riješiti taj problem, SDP-ov gradonačelnik nije imao izbora. S blokiranim računom i vrtoglavim kamatama koje su popele dug  na 25 milijuna kuna,  problem Dobrića dočekao je novu gradsku vlast koja je odmah ušla u pregovore s vjerovnicima, a njih je bilo i još uvijek ih ima k’o u priči.  Na visini političke odgovornosti bio je i oporbeni HDZ  koji je  u akciji spašavanja Dobrića podržao SDP-ova gradonačelnika iza kojeg  sada stoji i Gradsko vijeće koje je „amenovalo“ njegove odluke.  Doduše, Bilić ima potrebnu većinu  i nisu mu neophodne ruke osam HDZ-ovih vijećnika, no ta stranka, svjesna težine problema i izglednog bankrota Grada, podržala je predloženi  model sanacije Dobrića. 

Osim pregovora s vjerovnicima, koji su uvijek mučni jer je u pitanju velik novac, gradska je vlast osigurala i podizanje kratkoročknog kredita za podmirenje manjih potraživanja, a pokrenula je i proceduru otkupa tražbina od tvrtke B2 Kapital, i to za dvostruko manji iznos od samog duga. 

-Grad Trogir bio je jamac vjerovnicima Dobrića, a znamo što to znači. Ako dužnik ne može platiti dug, platit će ga jamac čijom su zadužnicom raspolagali vjernovnici  Dobrića. To bi značilo bankrot Grada, slom njegovog sustava i imovine od koje bi se namirili vjerovnici. Srećom, najcrnji scenarij je izbjegnut i sada smo na dobrom putu da ovaj problem jednom zauvijek skinemo s dnevnog reda“, rekao je za Trogirski portal gradonačelnik Ante Bilić koji je gradske vijećnike izvjestio  i o dvije ponude  za kupnju Stanice za tehnički pregled vozila. Ponude premašuju 17 milijuna kuna, a novcem od prodaje te nekretnine koja je vlasništvu Dobrića zatvorio bi se dug gradskog gubitaša koji u ovom trenutku teži oko 15 milijuna kuna, odnosno manji je za desetak milijuna zahvaljujući nagodbama s vjerovnicima. Ovih dana održat će se i Skupština Dobrića koja će izabrati najbolju ponudu, no da bi se primila uplata potrebno je očistiti nekretninu od hipoteka za što će se iskoristiti kratkoročni kredit  čije je podizanje danas blagoslovilo Gradsko vijeće.

Bilić nam je rekao da model sanacije Dobrića obuhvaća i dogovor s Poreznom upravom što uključuje  dvogodišni reprogram duga uz minimalnu kamatnu stopu. 

-Ovo je veliki korak naprijed jer nije spašen samo Dobrić nego i Grad, njegova imovina, cijeli sustav. Ne bih o tome tko je politički odgovoran za ono što se događalo s Dobrićem, ali je činjenica da su posljedice tih ‘događanja’ sada stigle na naplatu. Što se tiče kaznene odgovornosti, postoje pravomoćne presude i tu je sve jasno. Ne želim se osvrtati u prošlost niti ikoga optuživati  za slom Dobrića. Drago mi je  da smo svi skupa, uključujući i oporbu, shvatili što će se dogoditi ako se ne pokrenemo, poručio je Bilić , kazavši i kako je Grad, koji je zbog Dobrića plaćao goleme kamate, tim novcem mogao pojačati društvenu infrastrukturu. 

I oporbeni HDZ zna što bi značio stečaj Dobrića pa su i oni podržali plan njegove sanacije. Po riječima vijećnika te stranke Stjepana Lučina , ta stranka može polemizirati sa svojim političkim neistomšljenicima kad su u pitanju „lakše“ teme, ali kad je u pitanju Dobrić, svi su na istom putu.

-Ne mislim da su SDP i Bilić spasili Dobrić. Svi smo na istom putu, svi smo dali svoj obol, i svima je u interesu da se donesu odluke koje idu u korist naših građana. A Dobrić je upravo to. Strateška tema, pitanje od prevažnog interesa za ovaj grad“, ustvrdio je Lučin.

Foto: Zdravka Kreković

 

ZADNJE OBJAVE