23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSlavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Državni vrh čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti: Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora čestitali su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Predsjednica  uputila je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebno svim hrvatskim braniteljima i sudionicima “Oluje” te istaknula da je 5. kolovoza 1995. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti.

Peti kolovoza 1995. jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, dan kada smo pod vodstvom našega prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana blistavom vojnom pobjedom okrunili svoju višestoljetnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu. Taj veliki dan ispunjava nas ponosom, ali ujedno nas i obvezuje na ustrajnost u izgradnji države u kojoj će svaki naš građanin u punoj mjeri ostvarivati svoje životne težnje i pridonositi općem dobru, istaknula je predsjednica u čestitki.

Također je naglasila da je pred svima velika zadaća gospodarske, demografske i moralne obnove društva. Vjerujem da imamo za to snage, odlučnosti i znanja i da ćemo u duhu domovinskog zajedništva i u toj zadaći biti uspješni kao što smo bili u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske, naglasila je predsjednica Grabar- Kitarović.

Svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebice svim hrvatskim braniteljima i sudionicima ‘Oluje’ srdačno i ponosno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, napisala je predsjednica u čestitki.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku hrvatskom narodu, posebno hrvatskim braniteljima.

S ponosom se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Oluja je označila pobjedu u Domovinskom ratu i konačni poraz politike velikosrpskog Miloševićevog režima te su stvoreni preduvjeti za promjenu strateškog odnosa snaga u BiH koji su doveli do Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, podsjetio je Plenković.

Istaknuo je kako je zahvaljujući domoljublju, entuzijazmu i hrabrosti hrvatskih branitelja, vođena vizionarskom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska doživjela neovisnost i međunarodno priznanje te postala snažan čimbenik mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe i svijeta. Od razoružanog, gotovo golorukog naroda, izgradili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je danas jamac sigurnosti, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i opstojnosti hrvatske države i naroda, naglasio je te dodao kako su u Oružanim snagama nasljednici najboljih – mladi i odlučni vojnici u koje se ulaže i koji će kontinuirano razvijati nove sposobnosti kao čuvari naših vrijednosti i mira.

Plenković je ustvrdio da se Hrvatska u protekle 22 godine suočila s brojnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima. Dodao je da je zemlja, unatoč zahtjevnim okolnostima, ostvarila ključne nacionalne ciljeve izgradnje demokratskih institucija i članstva u EU i NATO-u.

Danas, vodeći Vladu, odgovorno upravljamo zemljom, štitimo nacionalne interese i razvijamo prosperitetno gospodarstvo te stabilan i održiv financijski sustav, poručio je. Sjećanje na naše branitelje i duboko poštovanje, osobito prema onima koji su svoje živote utkali u temelje države, obvezuje nas da s optimizmom i u slozi nastavljamo s podizanjem kvalitete života ljudi, zapošljavanjem i stvaranjem novih radnih mjesta, gospodarskim rastom i razvojem te unaprjeđenjem tolerantnog i uključivog društva, poručio je u čestitki premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je u čestitki da Hrvatska slavi pobjedu vojske, policije i cijelog hrvatskog naroda izvojevanu u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” za državu, slobodu i demokraciju.

Oluja je bila odlučujuća bitka, koja je hrvatskom narodu nakon pet godina velikosrpske agresije donijela mir i slobodu, spojila Hrvatsku u cjeloviti državni prostor i potvrdila oslobodilački karakter Domovinskog rata, njegovu legitimnost u obrani svojeg naroda, države i njezina nacionalnog identiteta, navodi Jandroković.

 Slaveći pobjedu, dodaje, potrebno je odati najdublje poštovanje i zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima i domoljubima bez kojih Hrvatske ne bi bilo. Ističe kako je Domovinski rat temelj postojanja suvremene hrvatske države, te je stoga trajna obveza zaštititi prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Također, obaveza je i odgovornost svih nas da na temeljima Domovinskog rata skrbimo o daljnjem jačanju državnih institucija i pravnog okvira Republike Hrvatske, gospodarskom razvoju i napretku, ali i o međusobnom uvažavanju i razvijanju osjećaja osobne odgovornosti i solidarnosti u društvu, zaključuje u čestitki predsjednik Hrvatskog sabora.

 Izvor:hrt.hr

ZADNJE OBJAVE