38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIR“ŠKATULA MALOGA RAJA – TROGIRSKE LEGENDE I PRIČE” 

“ŠKATULA MALOGA RAJA – TROGIRSKE LEGENDE I PRIČE” 

“Škatula maloga raja – trogirske legende i priče” naslov je izložbe kojom je ove godine u Muzeju grada Trogira obilježen ne samo Međunarodni dan muzeja već i finale istoimenog projekta kojeg u sklopu teme “Naše užance” i natječaja Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije “Čuvari baštine” provodi Srednja škola Ivana Lucića. Otvaranje izložbe održano je u srijedu, 18. svibnja u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira.

Prošlogodišnji slavodobitnici natječaja CISDŽ “Čuvari baštine”, učenici Srednje škole Ivana Lucića, i ove su godine pripremili uistinu sjajan, kreativan i raznolik sadržaj kojeg zainteresirani mogu razgledati do 27. svibnja. Radno vrijeme izložbenog prostora je od ponedjeljka do petka od 9:00 do 12:00 te od 17:00 do 19:00, a subotom od 9:00 do 12:00 sati.

O čemu se radi ukratko su nam pojasnile voditeljice projekta, profesorica Nikolina Vukman i knjižničarka Lucija Dražić Šegrt:

“Okosnica projekta je ponovno otkrivanje starih priča i legendi koje su pune zaboravljenih običaja, riječi, imena, likova i događaja. Aktivnosti u projektu odnosile su se na prikupljanje literarne i fotografske građe o likovima iz starih legendi i priča nakon čega su organizirane kreativne radionice na kojima su učenici izrađivali videouratke, plakate, pa čak i suvenire.

Svaki likovni prikaz, odnosno plakat koji će biti izložen u Muzeju grada Trogira nosi i QR kod koji posjetitelja vodi na kratki videozapis koji je povezan s motivima sa slike, od kojih se kao posebno zanimljivi ističu videozapisi u kojima učenici škole pripovijedaju legende čije likove prikazuju u modernom okruženju te tematiku aktualiziraju trenutku u kojem živimo. Učenici u okviru projekta, kao svojevrsno proširenje izložbe, snimaju i TikTok videa o trogirskim legendama kako bi i temu i izložbu približili svojoj generaciji na zabavan i njima zanimljiv način.”

Zanimljiva videa o kojima je riječ možete pogledati OVDJE.

Ova je izložba, nastala u suradnji Srednje škole Ivana Lucića i Muzeja grada Trogira, dobar primjer suradnje kojom se, među ostalim, odgovara na temu Međunarodnog dana muzeja 2022“Moć muzeja” i njene tri podteme: Moć postizanja održivostiMoć inovacija u području digitalizacije i pristupačnosti te Moć izgradnje zajednice.

Poslušajte tonski zapis gostovanja (18.05.) profesorice Nikoline Vukman, knjižničarke Lucije Dražić Šegrt te učenika Mateja Mamića, Eme Lucije Ćudina i Tajre Kadrić Gradski radio Trogiremisija „Razgovori s povodom“ – voditelj Mario Markovina

ZADNJE OBJAVE