21 C
Trogir
Nedjelja, 11 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSDP-ovi gradonačelnici prvi u krizi rezali vlastite plaće

SDP-ovi gradonačelnici prvi u krizi rezali vlastite plaće

Među gradovima koji su u ovoj krizi u startu krenuli od sebe i među drugim mjerama štednje rezali i vlastite plaće, svakako prednjače SDP-ovi mladi gradonačelnici

Sa striktnim mjerama štednje i rezanjem svih nepotrebnih gradskih rashoda prva je krenula gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Obustavila je privremeno sve natječaje za financiranje manifestacija, programa i projekata udruga, te najavila smanjenje plaća u gradskoj upravi za 20 posto.

‘Na nama dužnosnicima je velika odgovornost da prvo osiguramo zdravlje i sigurnost, a i da poduzmemo mjere za barem donekle normalno funkcioniranje svojih gradova u ovim teškim vremenima. Imamo odgovornost i za sve naše građane i poslovne subjekte. Zato svakodnevno donosimo mjere u cilju očuvanje bar neke stabilnosti gradskog proračuna. Radimo korak po korak, prvo donosimo odluke koje će obuzdati rashodovnu stranu proračuna. Sve ostale mjere donijet ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i nakon što nam razmjeri štete budu poznatiji. Mjere neće biti populističke već zaista usmjerene prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi’, ističe gradonačelnica Ivana Marković.

Na najveći rez dosad odlučio se, pak, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Dok će se plaće zaposlenima i gradskoj upravi i poduzećima rezati za 11 posto, njemu samom i njegovim zamjenicima u iduća tri mjeseca plaća će biti umanjena za čak 50%, čime će se uštedjeti 1,5 milijun kuna.

‘Polazimo od činjenice da je svima nama najbitnije zdravlje, potom opća sigurnost i ekonomska stabilnost. Kada smo toga svjesni, tada bi trebali znati da nije riječ samo o gospodarskoj krizi, već o  daleko široj. Potonja zahtjeva kratkoročne, brze i radikalne mjere, ali i dugoročno šire promjene  cijelog sustava, pa čak i novi način života. Moja odluka o smanjenju plaće za 11%, odnosno 50% svakako neće promijeniti situaciju, no ona predstavlja čin ljudske solidarnosti u trenucima kada je to potrebno, a isti stav dijele i moji zamjenici te zaposlenici gradske uprave i ustanova. U ovakvim trenucima najpotrebnije je pomoći onima koje je kriza najviše zakinula. Dakle, solidarnost i humanost iznad i prije svega, ali po prioritetima i za najpotrebitije, to je naša vodilja. Kao gradonačelniku Umaga nije mi intencija bilo kome ovim primjerom stvarati obvezu donošenja istih ili sličnih mjera. Svaki grad je različit i svaki grad ima svoje probleme, no na svakom je gradonačelniku odluka hoće li i kada donijeti takvu odluku. Uopće nije bitna visina plaće, kada želite biti solidarni tada dajete koliko možete ili imate. Ja uvijek kažem, sve se može, stvar je da li ste spremni platiti cijenu toga’, ističe Vili Bassanese.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić također je odlučio smanjiti svoju i plaću svojih zamjenika, i to za 15% posto, a za 10 posto zaposlenima u sustavu grada, vodeći pritom računa  vodeći računa da u tom paketu nisu ljudi koji svakodnevno vode brigu o komunalnom funkcioniranju i čistoći grada Koprivnice. Ukida se naknada predsjedniku Gradskog vijeća, vijećnicima, Upravnim vijećima i Nadzornim odborima te isplate političkim strankama.

‘Ovo je vrijeme za odlučnost koliko god neki potezi izgledali teško. Pozivam i Vladu i premijera da se solidariziraju sa građanima koji su se našli u egzistencijalnim problemima i da ministar Horvat koji je pitao – „kome bi se to trebalo rezati“ – krene rezati od ministara i saborskih zastupnika. Iz ove krize nećemo izaći ako će Vlada žmiriti i odugovlačiti s donošenjem odluka, kao što radi danas.

I Ante Bilić i Grad Trogir odlučili su se za jake mjere štednje, počevši od vlastitih plaća. U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%.

Nadalje, smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%, kao i za upravna vijeća. Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture), povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći, te suspendira financiranje svih manifestacija. Već ranije je ukinuta naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

‘Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti. Pratit ćemo što se događa i ovisno o razvoju situacije, donijeti i dodatne mjere. Dogovaramo način i postotak umanjenja komunalne naknade s obrtnicima’, ističe gradonačelnik Bilić.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je volonter i ne prima gradsku plaću, a u nizu mjera štednje preporučio je gradskim ustanovama smanjenje naknada za rad u upravnim vijećima na 1 kunu, kao i da se ne isplate uskrsnice, regres i druge nagrade zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima. Nema novih zapošljavanja ni službenih putovanja.

Izvor: gradonacelnik.hr

ZADNJE OBJAVE