22 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKARuža Kovačević Bilić: Pet kila papirologije odlazi u povijest! Do dozvola za...

Ruža Kovačević Bilić: Pet kila papirologije odlazi u povijest! Do dozvola za gradnju od sada brže, povoljnije i transparentnije

Broj procedura smanjuje se s 22 na 10 do maksimalno 14, ishođenje dozvola ima udio od samo 3,7 posto vrijednosti investicije u odnosu na dosadašnjih 10,9, a dobivanje suglasnosti na glavni projekt skraćuje se s 30 na 15 dana

– Novi zakon o gradnji i novi zakon o prostornom uređenju bit će korisni za građane, investitore, ali i za službenike jer će drastično ubrzati, pojednostavniti i pojeftiniti dosadašnje procese – istaknula je, 15. travnja, na konferenciji za medije HNS-a Splitsko-dalmatinske županije Ruža Kovačević Bilić, potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i kandidatkinja za Europski parlament.

Naime, prošli su tjedan u Saboru usvojeni novi zakoni kojim su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i resorni ministar Štromar omogućili da se broj procedura smanji s 22 na maksimalno 14 te da one imaju udio od samo 3,7 posto vrijednosti investicije u odnosu na dosadašnjih 10,9 (prosjek EU je 4 posto). 

Dobivanje suglasnosti na glavni projekt skraćuje se s 30 na 15 dana, a trajanje procedure ishođenja dozvole smanjuje s 146 na 30 dana. Za građane je najvažnije to što se pojednostavljuje i pojeftinjuje proces gradnje obiteljske kuće jer se ukida dio dokumentacije.

– Odzvonilo je birokraciji, papirologiji i korupciji. Ključni učinci novog zakona su ti da će se sve digitalizirati, pojeftiniti te će se pojednostavniti procedure i onemogućiti subjektivne procjene birokrata. Plastično pojašnjeno, dosad je za gradnju jedne kuće trebalo isprintati deset kompleta po prosječno pet kilograma dokumentacije, a sada se cjelokupna dokumentacija šalje digitalnim putem te nema biljega. To što je službenik na godišnjem ili bolovanju neće zakočiti projekt mjesecima. Ako nešto kasni, jasno će se vidjeti kod koga kasni jer će investitor imati stalni uvid u stanje predmeta – istaknula je Ruža Kovačević Bilić.

Dodala je kako su ovakvi potezi obaveza vladajućih čiji cilj mora biti pojednostavljivanje života građanima koji ubuduće neće gubiti vrijeme čekajući na šalterima i hodajući od vrata do vrata. Novi zakoni jednako su važni i za domaće i za privlačenje stranih investitora.

– Ovo je dugoočekivana promjena i konkretan korak Ministarstva kojim upravlja HNS prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo, za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracijakoja “stalno izmišlja neke nove papire i formulare.“ Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građanima, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi. Nadamo se da će i drugi ići našim putem i činiti promjene na bolje i u drugim sektorima – zaključila je Ruža Kovačević Bilić.

Izvor: Dalmacija danas

ZADNJE OBJAVE