30 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRRESTOVIĆ: „Zadovoljni smo što su građani svjesni značaja razdvajanja otpada. To nam...

RESTOVIĆ: „Zadovoljni smo što su građani svjesni značaja razdvajanja otpada. To nam je dodatna motivacija“

TROGIR OSTVARIO NAPREDAK U ZBRINJAVANJU I ODVAJANJU OTPADA

Velik napredak u zbrinjavanju i odvajanju otpada ostvaren je tijekom prve godine rada reciklažnog dvorišta u Trogiru. Koliko je njegovo otvaranje promijenilo odnos Trogirana prema otpadu najbolje pokazuju brojke. Ukupno je 2020. prikupljeno 102,2 tone otpada, a 2021. njih 827,9, odnosno 577,6 tona ako se ne računa građevinski otpad. Građani su pri tome sami donijeli oko 126 tona.

  • Ove brojke su za svaku pohvalu i ponos svih nas. Malo po malo se educiramo i postajemo zeleniji grad. U gradskoj upravi dajemo svoj doprinos najbolje što znamo, zelenim projektima, a vaš odgovor je takav da i u odvajanju otpada možemo biti primjer dobre prakse i među najboljima u regiji, a i šire. Hvala svima koji odvajaju otpad i koristite još više reciklažno dvorište u 2022., naglašava gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Kako bismo smanjili biološki razgradivi otpad Trogir Holdingu je prioritet stroj za usitnjavanje

  • Uz iznimni napor djelatnika pa i građana koji odvajaju otpad u svojim kućanstvima, postigli smo ove rezultate što je daleko iznad prosjeka Hrvatske. Reciklažno dvorište je prva sastavnica reciklažnog centra kojeg treba oformiti u bližoj budućnosti kako bi cijela priča imala glavu i rep. Dakle, reciklažni centar između ostalog podrazumijeva sortirnicu i balirnicu na razini županije, ne samo Trogir Holdinga. Također, nužna je i kompostana jer u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne egzistira niti jedna tako da imamo problem s biološki razgradivim otpadom. S druge strane, kako bismo smanjili tu vrstu otpada Trogir Holdingu je prioritet stroj za usitnjavanje koji bi, prema našim previđanjima, od 15 do 20 posto smanjio ukupni otpad na razini godine, kazuje direktor Trogir Holdinga Božidar Miše.

Podjela spremnika teče predviđenom dinamikom

  • Spremnici se dijele na prihvatljiv način. Imamo ih između 150 i 200 za papir, staklo i plastiku, zapremnine 1100 kubika. Tu su i 28 zvona za spomenuti otpad koje smo podijelili na 5 lokacija. Prikupljanje ove vrste otpada je u porastu 9 puta u odnosu na 2019., dakle s 11 na 87 tona. Naravno da to još nije dovoljno dobro, međutim brojke nas za prvu godinu zadovoljavaju, dodaje Miše.

Voditelj reciklažnog dvorišta Marin Restović također je zadovoljan njegovim dosadašnjim radom što pokazuju brojke zadnje tri godine

  • Zadovoljni smo što su građani svjesni značaja razdvajanja otpad. To nam je dodatna motivacija. Također bih pohvalio gradsku vlast koja je otvaranjem reciklažnog dvorišta riješila niz komunalnih problema. U 2019. godini odvojeno je ukupno 11,7 tona papira, stakla i plastike te manje količine drugih vrsta otpada sakupljenih putem mobilnog reciklažnog dvorišta. Na adresi korisnika prikupljeno je 22,88 tona glomaznog otpada. U 2020. godini sakupljeno je 17,5 tona papira, stakla i plastike i 50,36 tona glomaznog otpada na adresi korisnika te manje količine drugih vrsta otpada sakupljenog putem mobilnog reciklažnog dvorišta. Ukupna količina odvojenog otpada uključenog u izračun stope odvajanja iznosila je 102,2 tone. Brojke za 2021. godinu govore o rastu odvajanja otpada za više od osam puta. Otpad je prošle godine prvi put odvojeno sakupljan putem reciklažnog dvorišta, a sveukupno je prikupljeno 827,919 tona otpada. Papira, stakla i plastike ukupno je sakupljeno 87,3 tona. Na adresi korisnika prikupljeno je 112,14 tona glomaznog otpada, građani su sami donijeli još 47,243 tone, a ukupno je u reciklažnom dvorištu prikupljeno 448,743 tone. Prikupljeno je 250,318 tona građevnog otpada, 22,55 tona drva, 12,185 tona biorazgradivog otpada te 3,6675 tona opasnog otpada. Ukupno je prikupljeno 22 vrste neopasnog i 9 vrsta opasnog otpada. Inače, u reciklažnom dvorištu preuzima se i otpadna ambalaža od pića i isplaćuje povratna naknada, kazao je Restović.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 17:00 sati te subotom od 8:00 do 12:00 sati. Građani sve informacije mogu dobiti na broj 091/2234 027 i na mail reciklazno@tgholding.hr

ZADNJE OBJAVE