22 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRRestauracija časopisa "Gazzetta di Zara" Dobrih vijesti nikad dosta!

Restauracija časopisa “Gazzetta di Zara” Dobrih vijesti nikad dosta!

Jeste li znali da se u Muzeju grada Trogira, u knjižnici Garagnin – Fanfogna, čuvaju gotovo sva izdanja časopisa Gazzetta di Zara koji je od 1832. do 1850. godine izlazio u Zadru? Tijekom ove godine restaurirana su i konzervirana najoštećenija godišta ovog časopisa, što je bio povod razgovoru s ravnateljicom Muzeja, muzejskom savjetnicom dr. sc. Fani Celio Cega, koji možete pročitati u nastavku.

– Lijepa je vijest što se višegodišnji projekt restauracije i konzervacije izdanja iz knjižnice Garagnin – Fanfogna nastavio i tijekom 2020. godine koju ćemo, nažalost, pamtiti i po odgađanjima i otkazivanjima brojnih programa i projekata. Koji je naslov iz ove bogate knjižnice, koja broji čak 5582 naslova, “svježe” restauriran?

– Ove godine započeli smo s projektom restauracije i konzervacije časopisa Gazzetta di Zara koji je u razdoblju od 1832. do 1850. godine izlazio u Zadru, na talijanskom jeziku, u tiskari Battara. Projekt restauracije i konzervacije financiralo je Ministarstvo kulture i medija RH, uz manju participaciju Grada Trogira i samog Muzeja. Obavljena je restauracija i konzervacija najoštećenijih godišta –  1843. te 1846. – 1850. Poslove je obavila Nevenka Perić Klarić, konzervatorica – restauratorica savjetnica. Ukoliko se osiguraju sredstva, nastavak restauracije planiran je i sljedeće godine…

– Kako je “Gazzetta di Zara” postala dijelom knjižnice Garagnin – Fanfogna?

–  Garagnini su bili preplaćeni na ovo izdanje, o čemu svjedoče djelomično sačuvane potvrde pretplata, primjerice potvrda iz 1849. godine koja svjedoči o tome da je  Antun Fanfogna Garagnin platio tromjesečnu pretplatu u iznosu od 3,20 fjorina.

– Po čemu je “Gazzetta di Zara” interesantna za Trogir?

– Po člancima o Trogiru i Trogiranima koje možemo pronaći u Gazzetti. Primjerice, ovaj je časopis objavljivao prikaze djela naših glasovitih onodobnih pisaca. Tako su, među ostalim, objavljeni i osvrti na roman Miljenko i Dobrila Marka Kažotića i djelo Povijest Dalmacije Ivana Katalinića. Osim toga objavljivani su i nekrolozi, primjerice biskupu Ivanu Skakocu, Antoniu Cippicu, itd.

– Jedan od ranije spomenutih Trogirana bio je urednik “Gazzette di Zara”?

– Tako je. Književnik i novinar Marko Kažotić, izdanak stare hrvatske plemićke obitelji, rođen u Trogiru 1804. godine, bio je urednik Gazzete di Zara. Osim u uredničkim poslovima, njegovo ime nalazimo u objavljenim člancima o Ivanu Luciću – ocu hrvatske historiografije, kao i o dalmatinskim arheolozima, primjerice Ivanu Pavloviću Luciću.

– “Gazzetta di Zara” danas je izvor brojnih informacija za istraživače, prije svega povjesničare?

– Budući da je u Gazzetti objavljeno dosta zanimljivosti i povijesnih činjenica vezanih ne samo za Zadar već za područje cijele Dalmacije, pa i sam Trogir, pojedini hrvatski povjesničari i književnici crpili su podatke za svoja stručna i znanstvena djela upravo iz ovog časopisa. Jedan od njih koji je upravo u našoj knjižnici proučavao ove novine je i nedavno preminuli sveučilišni profesor u miru, Valter Tomas. On je rezultate svojih istraživanja objavio u knjizi Gazzetta di Zara u preporodnom ozračju koju je 1999. godine objavio Književni krug Split. 

Pripremila: M. Maljković Zelalija

ZADNJE OBJAVE