3.7 C
Trogir
Utorak, 26 siječnja, 2021
Naslovnica VIJESTI TROGIR Restauracija časopisa "Gazzetta di Zara" Dobrih vijesti nikad dosta!

Restauracija časopisa “Gazzetta di Zara” Dobrih vijesti nikad dosta!

Jeste li znali da se u Muzeju grada Trogira, u knjižnici Garagnin – Fanfogna, čuvaju gotovo sva izdanja časopisa Gazzetta di Zara koji je od 1832. do 1850. godine izlazio u Zadru? Tijekom ove godine restaurirana su i konzervirana najoštećenija godišta ovog časopisa, što je bio povod razgovoru s ravnateljicom Muzeja, muzejskom savjetnicom dr. sc. Fani Celio Cega, koji možete pročitati u nastavku.

– Lijepa je vijest što se višegodišnji projekt restauracije i konzervacije izdanja iz knjižnice Garagnin – Fanfogna nastavio i tijekom 2020. godine koju ćemo, nažalost, pamtiti i po odgađanjima i otkazivanjima brojnih programa i projekata. Koji je naslov iz ove bogate knjižnice, koja broji čak 5582 naslova, “svježe” restauriran?

– Ove godine započeli smo s projektom restauracije i konzervacije časopisa Gazzetta di Zara koji je u razdoblju od 1832. do 1850. godine izlazio u Zadru, na talijanskom jeziku, u tiskari Battara. Projekt restauracije i konzervacije financiralo je Ministarstvo kulture i medija RH, uz manju participaciju Grada Trogira i samog Muzeja. Obavljena je restauracija i konzervacija najoštećenijih godišta –  1843. te 1846. – 1850. Poslove je obavila Nevenka Perić Klarić, konzervatorica – restauratorica savjetnica. Ukoliko se osiguraju sredstva, nastavak restauracije planiran je i sljedeće godine…

– Kako je “Gazzetta di Zara” postala dijelom knjižnice Garagnin – Fanfogna?

–  Garagnini su bili preplaćeni na ovo izdanje, o čemu svjedoče djelomično sačuvane potvrde pretplata, primjerice potvrda iz 1849. godine koja svjedoči o tome da je  Antun Fanfogna Garagnin platio tromjesečnu pretplatu u iznosu od 3,20 fjorina.

– Po čemu je “Gazzetta di Zara” interesantna za Trogir?

– Po člancima o Trogiru i Trogiranima koje možemo pronaći u Gazzetti. Primjerice, ovaj je časopis objavljivao prikaze djela naših glasovitih onodobnih pisaca. Tako su, među ostalim, objavljeni i osvrti na roman Miljenko i Dobrila Marka Kažotića i djelo Povijest Dalmacije Ivana Katalinića. Osim toga objavljivani su i nekrolozi, primjerice biskupu Ivanu Skakocu, Antoniu Cippicu, itd.

– Jedan od ranije spomenutih Trogirana bio je urednik “Gazzette di Zara”?

– Tako je. Književnik i novinar Marko Kažotić, izdanak stare hrvatske plemićke obitelji, rođen u Trogiru 1804. godine, bio je urednik Gazzete di Zara. Osim u uredničkim poslovima, njegovo ime nalazimo u objavljenim člancima o Ivanu Luciću – ocu hrvatske historiografije, kao i o dalmatinskim arheolozima, primjerice Ivanu Pavloviću Luciću.

– “Gazzetta di Zara” danas je izvor brojnih informacija za istraživače, prije svega povjesničare?

– Budući da je u Gazzetti objavljeno dosta zanimljivosti i povijesnih činjenica vezanih ne samo za Zadar već za područje cijele Dalmacije, pa i sam Trogir, pojedini hrvatski povjesničari i književnici crpili su podatke za svoja stručna i znanstvena djela upravo iz ovog časopisa. Jedan od njih koji je upravo u našoj knjižnici proučavao ove novine je i nedavno preminuli sveučilišni profesor u miru, Valter Tomas. On je rezultate svojih istraživanja objavio u knjizi Gazzetta di Zara u preporodnom ozračju koju je 1999. godine objavio Književni krug Split. 

Pripremila: M. Maljković Zelalija

ZADNJE OBJAVE