17.3 C
Trogir
Četvrtak, 22 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI ŽUPANIJA Resnik k'o avion! U subotu se otvara novi terminal splitske Zračne luke,...

Resnik k’o avion! U subotu se otvara novi terminal splitske Zračne luke, spreman je primiti pet milijuna putnika godišnje

Novoizgrađeni putnički terminal u splitskoj Zračnoj luci ove će subote, kako neslužbeno doznajemo, primiti prve putnike.

Time će biti označen završetak projekta proširenja Zračne luke u Resniku – investicije vrijedne 450 milijuna kuna – kojemu će, prema najavama, prisustvovati resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a očekuje se dolazak i premijera Andreja Plenkovića.

Izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata, s vršnim opterećenjem do 2500 putnika u satu.

Ugrađena su 32 šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Bez greške

Premda će u subotu putnicima biti na raspolaganju novi terminal s novom opremom, s radom neće prestati ni stari s postojećom opremom, i to sve do trenutka dok u potpunosti ne bude sigurno da u novom sve funkcionira bez greške.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio, dakle, poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje. U 2019. godini, podsjetimo, planirani broj putnika u Zračnoj luci Split je 3,3 milijuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE

Osigurani svi preduvjeti za projekt POS stanova u Trogiru i izgradnju nove sportske dvorane

Na 28. sjednici Gradskog vijeća usvojene su i odluke vezane uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za uređenje plaže u Saldunu i za uređenje...

Trogirska regata: Ove godine zbog pandemije neće biti podjele medalja i fešte

Jedriličarski klub Trogir organizira tradicionalnu Trogirsku regatu koja će se održati 24. i 25. listopada. Startnine su besplatne kao i vez na...

Saznajte kako je nastao prigodni žig Petra Berislavića?

Hrvatska pošta, na prijedlog Filatelističkog kluba Zagreb, pušta u uporabu prigodni žig Petra Berislavića samo na dan 20.10.2020. u Poštanskom Uredu 21219...

Vrsine: Za par godina ovo bi mogla biti mala Provansa

Udruga Eco selo Vrsine, čiji je cilj postaviti ovo malo mjesto na kartu ekološki osviještenih sela, osnovana je ovog ljeta. Za sada...

Biciklom od Trogira do Podstrane, od Splita do Dicma

Projektom razvoja sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza na...