15 C
Trogir
Petak, 16 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAResnik k'o avion! U subotu se otvara novi terminal splitske Zračne luke,...

Resnik k’o avion! U subotu se otvara novi terminal splitske Zračne luke, spreman je primiti pet milijuna putnika godišnje

Novoizgrađeni putnički terminal u splitskoj Zračnoj luci ove će subote, kako neslužbeno doznajemo, primiti prve putnike.

Time će biti označen završetak projekta proširenja Zračne luke u Resniku – investicije vrijedne 450 milijuna kuna – kojemu će, prema najavama, prisustvovati resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a očekuje se dolazak i premijera Andreja Plenkovića.

Izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata, s vršnim opterećenjem do 2500 putnika u satu.

Ugrađena su 32 šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Bez greške

Premda će u subotu putnicima biti na raspolaganju novi terminal s novom opremom, s radom neće prestati ni stari s postojećom opremom, i to sve do trenutka dok u potpunosti ne bude sigurno da u novom sve funkcionira bez greške.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio, dakle, poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje. U 2019. godini, podsjetimo, planirani broj putnika u Zračnoj luci Split je 3,3 milijuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE