8 C
Trogir
Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRRAZGOVORI UGODNI: Šimun Katalinić povodom šest desetljeća u Odredu izviđača Trogir:„Najviše me...

RAZGOVORI UGODNI: Šimun Katalinić povodom šest desetljeća u Odredu izviđača Trogir:„Najviše me veseli rad s mladima“

Šimun Katalinić najstariji je trogirski izviđač koji je cijeli svoj život uložio u rad s mladima. Tim povodom je za Gradski radio Trogir ispričao nekoliko važnih crtica iz svog života 

Prisjetimo se početaka… 

Postao sam član izviđača 21.ožujka 1959. godine, a upisao sam se kako bih pomogao mladima. Inače, odred je djelovao još od 1956. godine i bio sam tu od samih početaka. Želio sam okupiti mlade da umjesto boravka na ulici krenu na pravi put. 

Osim rada s mladima, što vas je još privuklo u izviđače? 

Privuklo me druženje s izviđačima, s omladinom, to je osjećaj koji se ne može opisati.  

Koji su, uz vas, najstariji izviđači u Trogiru? 

File Kuzmanić, Ratko i Ivo Frana, predsjednica Božena Nadilo, Ivo Jurić… Uvijek se družimo i svi smo kao jedna velika obitelj. Ima nas dvadesetak starijih koji radimo s djecom kako bi se oni zabavili i naučili životne vrijednosti. 

Koje ste godište? 

Rođen sam 28. svibnja 1939. godine. 

I još uvijek ste aktivni ?! 

Još uvijek radim s omladinom, stalno se družimo, zajedno putujemo.

Dobili ste brojna priznanja i zahvalnice, spomenimo neke 

Dobio sam zahvalnice za deset, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset i šezdeset godina djelovanja u izviđačkoj organizaciji, tako da sam ja najstariji izviđač u Trogiru. Dobio sam Zlatni izviđački prsten 1980. godine, Zahvalnicu Saveza izviđača Hrvatske u povodu 90. obljetnice izviđačkog pokreta u svijetu. Davne 1963. godine dobio sam prvo priznanje od Saveza izviđača Hrvatske, a 1999. i nagradu Grada Trogira. 

Djelovali ste i na razini države 

Da, bio sam biran u Savez izviđača Hrvatske dva mandata, treći sam bio u Nadzornom odboru, tako da sam šest punih godina bio u Savezu. 

Od brojnih priznanja, koje biste posebno izdvojili ? 

1982. godine  sam postao izviđački instruktor – specijalnost za djecu i mladež i to je ono što me posebno raduje. 

Koliko ste danas ponosni na činjenicu što ste brojne mlade zahvaljujući svom radu privukli u Odred izviđača Trogir? 

Iznimno sam ponosan. Šezdeset punih godina svog života uložio sam u rad s mladima. Često se znam prisjetiti kako bih se u školi raspitivao za njih i kada bi bilo loših ocjena organizirali smo im repeticije, tako da nije smjelo biti loših učenika. Čak smo im nekada morali zabranjivati odlaske na izlete da bi se oni bolje potrudili i ispravili loše ocjene. 

Osim što ste bili član izviđača, bili ste  član još nekih gradskih društava i klubova 

Pune 22 godine bio sam aktivan u Ženskom rukometnom klubu, a od 1984. godine i u KUD-u Kvadrilja, tako da sam čitav svoj radni vijek volontirajući dao za omladinu i baš sam sretan zbog toga. 

Barba Šime, čestitamo Vam i želimo još puno godina rada s mladima !

 

 

ZADNJE OBJAVE