38 C
Trogir
NaslovnicaKULTURARazgledajte izložbu slika "Pečat prošlosti" Romane Milutin Fabris i Vinke Davidović

Razgledajte izložbu slika “Pečat prošlosti” Romane Milutin Fabris i Vinke Davidović

Izložba slika “Pečat prošlosti” autorica Vinke Davidović i Romane Milutin Fabris otvorena je u atriju Muzeja grada Trogira u utorak, 23. srpnja.

Romana Milutin Fabris i Vinka Davidović, prijateljice iz prve klupe iz prvog razreda splitske Škole za primijenjene umjetnosti koje je nakon završene škole život odveo u različitim smjerovima, nedavno su se ponovno srele. Zahvaljujući tom neobičnom i sasvim slučajnom susretu, dogodila se i izložba “Pečat prošlosti” koju možete razgledati  do 7. kolovoza svaki dan od 10:00 do 13:00 te od 18:00 do 21:00 sat. 

Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja dr.sc. Fani Celio Cega i tom prilikom naglasila kako su se ove dvije umjetnice, čiju je zajedničku izložbu imala već prigode pogledati kaštelanska publika, a sada evo i trogirska, nekoć družile pohađajući Školu za primijenjenu umjetnost u Splitu, nakon čega su se razdvojile imajući svaka svoj životni put.

-Vinka Vuletin  Davidović završila je Pedagošku akademiju u klasi prof. Ante Kaštelančića i cijeli svoj život slika, tako da je za svoj umjetnički doprinos bila nagrađivana nekoliko puta a izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Također je poznata i po svojem  donatorskom djelovanju u Hrvatskoj i Vojvodini,  poglavito za Likovnu koloniju „Maestral“ u Kaštel Lukšiću.   

Kako  sama kaže za nju je umjetnost ljubav koja nikada ne prestaje, ona živi umjetnost. Njezin nemiran duh uvijek je u potrazi za novim, u prijelazu s jednog na drugi motiv, iz jedne u drugu tehniku, iz  jednog slikarskog izraza u drugi. Stvara u različitim tehnikama od akvarela, akrila, ulja do enkaustike i  otiskivanja. Slika amorfne oblike gotovo do ruba apstrakcije koji odišu vedrim notama. Bilježi ona tako prikaze: cvijeća, ptica, pejzaža, prolaznika…. Igra se bojama,  od hladnih do toplih nijansi, prožetih  blagim sfumatom. Na njima se osjeća  čežnja za rodnim Kaštelima kojima se uvijek i iznova povremeno vraća.

Romana Milutin Fabris, dubrovačka je slikarica koja se školovala u raznim državama i gradovima, ali  se vratila rodnom Gradu gdje i danas živi i stvara. U Dubrovniku slika samo njoj svojstvene slike i tapiserije, stvarajući vlastite prikaze rodnog mjesta, komponirajući  ljudske figure u njegove zidine  te stvarajući prepoznatljive vedute.  Uglavnom se ogledava u ulju na platnu slikajući usput i dubrovačku  svakodnevicu, vrevu, Grad koji stoji na stijeni prkoseći vremenu  i odolijevajući svim vjetrovima. Romana svaki put iznova istražuje Grad, rodni Dubrovnik,  koji joj je bio i ostao  neiscrpan motiv stvaranja, ona živi s njim pronalazeći inspiraciju  u harmoniji ljudi i kamenih zdanja, kazala je dr.sc. Celio Cega.  

Foto:Privatni album i Muzej grada Trogira 

{gallery}fabris{/gallery}

ZADNJE OBJAVE