20 C
Trogir
NaslovnicaKULTURARazgledajte izložbu „Europske vedute“ Ane Marije Botteri Peruzović

Razgledajte izložbu „Europske vedute“ Ane Marije Botteri Peruzović

U atriju Muzeja grada Trogira, u ponedjeljak je otvorena izložba “Europske vedute” u kojoj akademska slikarica Ana Marija Botteri Peruzović  predstavila 30-ak akrilika na platnu.

Izložbu je otvorila dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira. Predstavljajući životni i umjetnički put slikarice Ane Marije Botteri Peruzović, između ostalog je istaknula:“Većina nas voli putovati, upoznavati nove vizure, nove gradove,  običaje i kulture drugih naroda  te ih ovjekovječiti na  fotografijama koje služe kao podsjetnik s tih putovanja. Ana Marija kao umjetnička duša, nije se samo divila ljepoti krajolika, urbanih i ruralnih sredina, umjetnina, ona ih je prenijela u tehnici akrilika na platno i  njima  temelji ovu izložbu. Zato se ona i zove Europske vedute.   Približila nas je na osebujan način svojstven njenom umjetničkom izričaju, plavetnilu Pariza, zelenilu Beča, živosti Venecije,…..  vrijednostima koje su njene umjetničke oči oduševljeno upijale a njene umjetničke ruke nadahnuto realizirale na platnu.  Ana Marija slikovito je opisala svoja putovanja po  raznim europskim gradovima, doživljaje i zašto se odlučila oslikati njihove vedute.“

Autorica izložbe nazočnima je ispričala nekoliko scena sa slikanja po Europi.

Ana Marija Botteri Peruzović rođena je 1971. godine u Splitu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. 1993. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. Članica je HZSU-a i HULU-a. Izlagala je na četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u brojnim zbirkama, primjerice Nadbiskupski ordinarijati, Split, Dubrovnik i Maribor; Franjevački samostani Humac i Rama, BiH; Samostan Karmel sv. Ilije, BiH; Dominikanski samostan, Bol; galerija Zvonimir, Zagreb; galerija Razvid, Zaprešić. Studio Varan, Centre de formation a la Realisation documentaire Paris, snimio je kratki dokumentarni film o A. M. Botteri Peruzović dok je slikala u Parizu 2011. Predsjednica je Kulturnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije. Sa suprugom Hrvojem Markom Peruzovićem, akademskim slikarom i kćerkom Esterom Mihaelom živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču. Permanentno izlaže svoje radove u Atelijerima “Botteri Peruzović” u Splitu i Bolu.

Izložba će u atriju Muzeja grada Trogira biti otvorena do 30. lipnja, od 10:00 do 13:00 sati, a poslijepodne od 17:00 do 20:00 sati.

Foto: Daniela Kontić Strojan

{gallery}botteri{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE