12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPRVI DAN ŠKOLE: Knjige me čekaju u školi, a kupila sam „boršu...

PRVI DAN ŠKOLE: Knjige me čekaju u školi, a kupila sam „boršu ljubičasto rozastu“

Započela je nova školska godina za nešto manje od 460 tisuća učenika. Prema uputama, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje. Djeca moraju redovito prati ruke tekućom vodom i sapunom, a uporaba dezinficijensa treba biti samo kod ulaska u školu. Preporučuje se da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum. Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

I dok se učenici vraćaju u već poznato okružje, prvašići prvi put sjedaju u učionice i započinju životnu avanturu zvanu škola. Nažalost, ove godine prvi dan prošao im je bez tradicionalnih priredbi dobrodošlice.

Kako je izgledao početak u jednoj od dvije trogirske osnovne škole, rekla nam je Edita Bratinčević, ravnateljica OŠ Petar Berislavić.

-Odlično se snalazimo. Krenuli smo s nastavom u 8 sati uz točan raspored ulaska. Na glavna vrata ulazili su viši, a na zapadna niži razredi. U slučaju sumnje na koronu, učenika stavljamo u prostor za izolaciju, potom zovemo roditelje i liječnika. Radi li se o više učenika, ide cijela epidemiološka procedura. Ove godine imamo 54 prvašića u tri razredna odjeljenja, što je jedan više nego prošle. Roditelji su, čini mi se, dobro pripremili djecu na mjere. Lani smo imali dva učenika s poteškoćama u razvoju, a ove godine ih u skupini imamo sedam, od toga četiri prvašića. Jedini imamo prihvat djece s poteškoćama, a stručna osoba koja će raditi s njima trebala bi stići za mjesec dana. Želim svima sretan početak, bez straha, zajedno ćemo sve prebroditi, naglasila je ravnateljica Edita Bratinčević.

Prije prvog ulaska u školu dojmove su s nama podijelile učenice prvog razreda Luna i Marijeta.

-Danas krećem u prvi razred i tome se jako veselim. Knjige me čekaju u školi, a kupila sam „boršu ljubičasto rozastu“, kazala je uzbuđena Luna, dok je Marijeta otkrila kako je raduje što će steći prijatelje za cijeli život.

Piše: AR

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE