25 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPrva misa fr. Ante Kazotija: Zagovor blaženog Augustina Kažotića pratio me na...

Prva misa fr. Ante Kazotija: Zagovor blaženog Augustina Kažotića pratio me na putu prema svećeništvu

U nedjelju, 21. lipnja, u samostanu sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru, svoju prvu misu proslavio je fr. Ante Kazoti.

Sveti red prezbiterata, njemu i još devetnaestorici đakona podijelio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu, 20. lipnja na euharistijskom slavlju u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Na početku misnog slavlja sve okupljene vjernike je pozdravio starješina samostana fr. Petar Galić, OP  čestitavši novozaređenom svećeniku te njegovoj obitelji i prijateljima.

Podsjetio je kako je fr. Ante, prije mlade mise koju će proslaviti 16. kolovoza u trogirskoj prvostolnici s početkom u deset sati, odlučio svoju prvu misu slaviti upravo u trogirskom samostanu sv. Dominika, u kojem je djelovao i za kojega ga vežu predivne uspomene.

Na početku koncelebriranog misnog slavlja, kojeg je predvodio, fr. Ante je kazao kako je u njegovoj prvoj misi nakana moliti za našu domovinu Hrvatsku. Pozivam i svih vas da molite za naš narod i domovinu, poručio je.

U homiliji se dotaknuo Evanđelja po Mateju u kojem je Isus rekao svojim apostolima: „Ne bojte se! Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati.“ Draga braćo i sestre, ima puno toga čega se mi ljudi bojimo. Isus svima koji ga nasljeduju i koji će ga nasljedovati poručuje: “Ne bojte se!“  Budite svjesni te poruke. Vjera vam treba biti oslonac u životu. On vas ne ostavlja na cjedilu, On poznaje svakoga od nas i zna čak koliko vlasi imamo na glavi.

Njega naviještajte, Njegove riječi objavljujte javno. On svakome od nas kaže:“Imenom sam te zazvao, ti si moj.“  Čovjek koji je uz Boga, ne boji se svijeta, čovjeka, rata, suza, ni gladi. Ne brine ga progon na Zemlji jer zna da je Bog pobijedio i isključivo se brine o vječnosti, kazao je u svojoj prvoj homiliji mladomisnik fr. Ante Kazoti

-Nije slučajno da je otac Ante zaređen baš na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina i da je u prvoj misi imao nakanu za Domovinu. Naime, on je sin  pokojnog hrvatskog branitelja, ali i svjestan je da je našoj domovini i narodu potrebna molitva jer sile paklene ne miruju, kazao je na kraju misnog slavlja fr. Petar Galić.   

-Biti svećenik je lijepo i neopisivo. Ovo je unutarnje zadovoljstvo, unutarnja sreća koju samo Gospodin može  udijeliti. Posebno me veseli što sam potekao iz roda blaženog Augustina Kažotića i smatram da je njegov zagovor odigrao veliku ulogu na mom životnom putu. Želja mi je bila da moja prva sveta misa bude ovdje u nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića, u mom rodnom kraju, kazao je fr. Ante i najavio svečanost u Župi uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću gdje je odrastao te mladu misu, 16. kolovoza u Trogiru.

-Jako sam ponosna. Ovo je velika milost koja se ne može riječima opisati. Vjerujem da je blaženi Augustin Kažotić zagovarao mog sina kod Boga za ovaj veliki dar svećeništva. Od malih nogu je pokazivao ljubav prema svećeničkom pozivu, prema Bogu i Crkvi, kazala je fr. Antina majka Ružica, uz koju su najponosniji bili sestra Katarina, nećaci Antonio i Lovre, baka Danica te ostala rodbina. 

Fr. Ante Kazoti rođen je 18.10.1980. u Splitu, sve sakramente primio je u Župi uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću.

Završio je srednju ugostiteljsku školu i 2009. godine odlučio je otići u samostan. U novicijat je ušao 2011. godine. Završivši studij Teologije posvećenog života u Zagrebu, upisao je Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu gdje 2019. uspješno diplomira. Godinu dana je proveo u dubrovačkom samostanu sv. Dominika, a pastoralno je djelovao u Župi svetog Križa u Gružu.

Tekst i foto: IRM

ZADNJE OBJAVE