11 C
Trogir
Utorak, 20 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI Prva faza popuštanja mjera kreće u ponedjeljak

Prva faza popuštanja mjera kreće u ponedjeljak

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku današnje sjednice Vlade, najavljujući prvu točku – Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kako pola svjetskog stanovništva živi u uvjetima ograničenog kretanja. Naveo je crne brojeve zaraženih i preminulih, istaknuvši da je Europa najpogođenija.

Plenković je objasnio da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze. Prva kreće u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji tamo već rade. Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti, poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija…

– Treće, izrazito važna odluka: Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, rekao je Plenković.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U nadi da će prva faza biti uspješna i uz pridržavanje mjera slijedi druga faza od 4. svibnja, u kojoj se omogućuje rad  javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera…

Treća faza previđena je za 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

– Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica, rekao je Plenković.

Sve tri faze pretpostavljaju nastavak pridržavanja svim mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, istaknuo je Plenković, a tu je i nastavak obveze za poslodavce da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja

Naglasio je i kako sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje horizontalnih mjera koje će također prihvatiti u okviru zaključka. Plenković je također istaknuo da se nastavlja zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Vezano za javni prijevoz, epidemiolozi će izraditi i objaviti precizne upute za korištenje maski.

Osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima koji imaju povećani rizik zaraze preporučuje se da ostanu kod kuće i da se što manje izlažu mogućnosti zaraze jer su oni najosjetljivija skupina, naglasio je Plenković.

Plenković je rekao da će HZJZ zajedno sa Stožerom civilne zaštite izraditi preporuke i upute koji će se odnositi i na dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje poljoprivrednih aktivnosti i zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Odlučeno je da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

– Želimo omogućiti da i generacija maturanata 2020. kroči i dalje u život na jednakim osnovima, poručio je Plenković.

Odlučili su i da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Plenković je rekao da su u ovoj krizi bili korak ispred mnogih te da će reaktivacija hrvatskog gospodarstva na ovaj način biti održivija nego da se to učini naglo, odjednom.

– Apeliram da nastavimo biti maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na način života prije epidemije, ovo je iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam, rekao je Plenković.

ZADNJE OBJAVE

Biciklom od Trogira do Podstrane, od Splita do Dicma

Projektom razvoja sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza na...

Na državnom prvenstvu u Zadru ekipe ŽOK Trogir 5. u maloj i mini odbojci

Najmlađi uzrasti hrvatske odbojke okupili su se ovog vikenda na najbrojnijem natjecanju u Zadru na prvenstvima za najmlađe kadetkinje i kadete do...

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama na podcastu Maria Markovine

Trogiranin Mario Markovina nedavno je pokrenuo podcast pod nazivom Znanje i Kreativnost koji se bavi problematikom slijepih i slabovidnih

U SPOMEN – Ivan Pavković (1928 – 2020)

U bolja prostranstva otišao je pjesnik Ivan Pavković, rođen 1928. u Segetu Gornjem, autor četrdesetak knjiga stihova i aforizama Nedavno...

AUDIO: Deveto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...