13 C
Trogir
Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRProslava 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u...

Proslava 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru

Ove godine Župa Gospe od Anđela slavi 800 godina od gradnje prvog franjevačkog samostana kojeg je dao podići sam sv. Franjo tijekom svog boravka u našem gradu 1212. godine.

Franjevački samostan, koji je izgrađen na mjestu današnje župne crkve, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije. Ovo je iznimno važan podatak ne samo za župu, nego i za grad, a možemo reći i za cijelu domovinu. 

Biti prvi u nečemu velika je stvar, a činjenica da je jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve hodao ulicama našega grada je nešto na što trebamo biti iznimno ponosni.

Stoga  župa Gospe od Anđela u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejem grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru organizira međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „OSAM STOLJEĆA ŠTOVANJA GOSPE OD ANĐELA I PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U TROGIRU“.

Međunarodni simpozij održat će se 18. i 19. listopada 2018. u Trogiru. Ovo je uistinu važan događaj što potvrđuje i dolazak brojnih uvaženih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Na simpozij će doći i predsjednik Međunarodne papinske akademije iz Vatikana, generalni ministar reda franjevaca konventualaca iz Rima, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, okolni gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj organizira se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Osim predavanja brojnih predavača, tijekom simpozija će se u dvorištu  župne crkve postaviti kip sv. Franje u prirodnoj veličini. Kao kruna ovog događaja, drugog dana, 19. listopada, navečer zajedno sa svim gostima i predavačima slavit će se sveta misa tijekom koje će župa primiti relikvije sv. Franje Asiškog, što će biti trajni spomen na boravak dragog nam sveca u župi Gospe od Anđela, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj.   

Naši davni preci bili su svjedoci dolaska sv. Franje u naš grad, a vi imate priliku biti svjedoci još jednog povijesnog trenutka – dolaska relikvija sv. Franje Asiškog u župu Gospe od Anđelai u naš grad Trogir. 

Izvor: Župa GOA 

Program proslave:

{gallery}goa1{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE