20 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAEtno koncert i izložba fotografija povodom Dana mađarske kulture u Trogiru

Etno koncert i izložba fotografija povodom Dana mađarske kulture u Trogiru

U Galeriji Cate Dujšin Ribar već drugu godinu zaredom održan je Dan mađarske kulture u Trogiru. U sklopu te manifestacije otvorena je izložba  fotografija o vinskoj regiji Tokaj, koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine i održan je koncert nagrađivanih etno glazbenika  Viktórie Havay i ansambla Fakutya.

U uvodnom dijelu programa obratila se ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega koja se osvrnula  na kulturno – umjetničku suradnju između Mađarske i Hrvatske  tijekom proteklih stoljeća.  Posebno je istaknula ulogu hrvatskog bana i biskupa Petra Berislavića, koji je otišao iz Trogira kako bi se borio ne samo protiv Turaka već i Mletaka, a pokopan je u Vespremu, mađarskom gradu. Također, hrvatskog kipara Ivana Duknovića, rođenog u malom selu Orihovici pokraj Trogira koji je radio u Mađarskoj,  kamo je došao po pozivu Matijaša Korvina, ali je nažalost glavnina njegovih skulptura uništena turskim pustošenjima. Zatim je govorio ravnatelj Mađarskog instituta  u Zagrebu János Desző, izrazivši zadovoljstvo što se nastavila suradnja započeta prošle godine. Predstavio je izložbu posvećenu području Tokaj, zaštićenom baštinom od strane UNESCO- a gdje se od posebne sorte  grožđa dobiva poznato desertno vino. 

Potom su nastupili  Viktória Havay i  ansambl Fakutya iz Budimpešte koji se sastoji od članova nekoliko bendova okupljenih s ciljem izvođenja očaravajuće plesne glazbe Čango-Mađara iz Moldavije u Rumunjskoj. 

Izveli su cijeli niz točaka, a njihov zajednički ples posebno je oduševio trogirsku publiku.

Tekst i foto: Muzej grada Trogira 

{gallery}muzej331{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE