19 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAPromocija knjige i predavanje Mateja Perkova o visokogorskoj ekspediciji Gruzija – Kavkaz...

Promocija knjige i predavanje Mateja Perkova o visokogorskoj ekspediciji Gruzija – Kavkaz 2016.

Promocija knjige Mateja Perkova „Želim dotaknuti nebo“  i njegovo predavanje o visokogorskoj ekspediciji Gruzija – Kavkaz 2016. održat će se u prostorijama Gradske knjižnice Trogir, u ponedjeljak, 20. ožujka, s početkom u 18 sati.

Inače, Perkov je  ljetos  s četvoricom prijatelja iz zagrebačkog HPD „Kapela“ posjetio bajkovitu Gruziju, zemlju bogate povijesti i jedinstvene prirode. Da bi osjetili atmosferu stijene na kojoj je, prema grčkoj legendi okovan Prometej, popeli su se na 5046 m visok Kazbek, najljepši vrh Kavkaza. Poslije su istraživali i Hrvatima manje poznato gorje Chauki, te gastronomsku šarolikost i kulturno-povijesnu baštinu Gruzije. O ekspediciji je snimljen i dokumentarni film (od 45 min.).

U sklopu predavanja bit će i predstavljena nova Matejeva knjige „Želim dotaknuti nebo“. Na 300-tinjak stranica uz 100 zanimljivih fotografija, potrudio se ispričati svoje viđenje planinske romantike. Uz opise uspona na gorde vrhove Matej također samokritički sagledava svoje odluke, razmišljajući o emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom. Ljubitelji putopisa s tematikom planinarstva i outdoor sportova uživat će u ovom štivu koje će ih ponukati da razmisle o svemu onom što će može obogatiti u prirodi. Hrvatska planinarska literatura bogatija je za još jedno djelo koje ima višestruku ulogu: promociju aktivnog života, popularizaciju planinarstva i visokogorstva, te poziv na promjenu životnih stavova zbog kojih ljudi smatraju da ne mogu u planine.

 

ZADNJE OBJAVE