11 C
Trogir
Nedjelja, 19 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPROJEKTNE AKTIVNOSTI OŠ „PETRA BERISLAVIĆA“ S CENTROM IZVRSNOSTI  POTENCIJAL SU ZA RAZVOJ TALENATA

PROJEKTNE AKTIVNOSTI OŠ „PETRA BERISLAVIĆA“ S CENTROM IZVRSNOSTI  POTENCIJAL SU ZA RAZVOJ TALENATA

Osnovna škola „Petra Berislavića” već treću godinu za redom provodi projekt „Čuvari baštine“, a od ove godine „CIMAJ“,  (Centar izvrsnosti Multimedije i jezika) Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. U sklopu prvog na natječaju je odabran njihov projekt „Naši judi“, a drugog „Bilježim što vidim i čujem“.

  • Program Čuvari baštine je namijenjen potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, interdisciplinarni pristup, suradničko, istraživačko i inovativno učenje, dok je program CIMAJ namijenjen visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima koji imaju interes za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu, pojasnila je ravnateljica te škole Edita Bratinčević.
  • S obzirom na broj učenika koji su u protekle dvije godine sudjelovali u projektu “Čuvari baštine“ očekujemo da će i na temu „Naši judi “učenici pokazati veliki interes. Planirano je sudjelovanje do 60 učenika koje će mentorskim radom voditi nastavnici i stručni suradnici Ana Zelalija, Ivana Bilić, Marko Pastuović, Slavica Rožić, Tomislava Ečić Svirać, Krešimir Peraga, Anita Stanković, Katja Šćurla, Anamarija Botić i Ana Jerković uz moju podršku, dodala je.

Doznajemo kako će u projektu „Naši judi“ mentori voditi učenike u aktivnostima koje za cilj imaju izgradnju osobnog, kulturnog i zavičajnog identiteta stvaranjem sadržaja vezanih uz materijalnu i nematerijalnu baštinu. To će potaknuti učenike i na zahvalnost da cijene ono što sada imaju, a što je izrađeno na temeljima prošlosti kako bi ih to motiviralo da i oni u svojoj sadašnjosti ostave svoj trag koji će opet značiti temelj neke druge generacije. U ovom projektu suradnja s lokalnom zajednicom te pogotovo starijim stanovništvom s područja Trogira od iznimne je važnosti. Stoga je planirana suradnja s benediktinskim samostanom Sv. Nikole u Trogiru i Konzervatorskim odjelom. Rezultati rada učenika i nastavnika očekuju se tijekom ove školske godine, a posebna prezentacija bit će na Festivalu izvrsnosti koje svake godine u svibnju priređuje Centar izvrsnosti SDŽ-e.

  • Cilj drugog projekta Bilježim što vidim i čujem je razvoj učeničkih kompetencija i vještina u području novinarstva, te naučiti poštivati istinu, braniti pravo na objektivan komentar, izvještavati u skladu s činjenicama, te razvijati svijest o važnosti točnog informiranja i odgovornosti prenošenja poruke široj zajednici. Plan je da učenici uz vodstvo učitelja poprate događanja Centra izvrsnosti (Enter konferenciju, Festival izvrsnosti i sl.), događanja u gradu i u školi. Prikupljanjem informacija o tekućim događajima u školi, temama koje su aktualnim učenicima, učiteljima i roditeljima, naši mali novinari će objavljivati svoje članke u pilot verziji školskih e-novina e-Rusulice i drugim elektroničkim medijima. Prvi korak u poslu malih novinara biti će saznati i odrediti koje bi informacije čitatelji novina (učenici, učitelji, roditelji, ostali sugrađani) trebali i željeli saznati, a potom doći do tih informacija i oblikovati ih na način da budu zanimljive, korisne i razumljive, istaknula je ravnateljica Bratinčević.
  • Do sada su sve projektne aktivnosti u koje smo bili uključeni s Centrom izvrsnosti predstavljale potencijal za razvoj talenata. Nadamo se da će i dalje ovakav način rada poticati učenike na istraživački rad, timski rad te razvoj vlastitih vještina, zaključila je.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE