10 C
Trogir
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRGRAD TROGIR POSTAVIO PET NOVIH KAMERA: PAZI GDJE ODLAŽEŠ OTPAD!

GRAD TROGIR POSTAVIO PET NOVIH KAMERA: PAZI GDJE ODLAŽEŠ OTPAD!

Grad Trogir početkom listopada postavio je pet novih kamera za nadzor javnih površina. Tako sustav nadzora javnih površina sada broji njih 25 koje su postavljene na lokacijama širom grada, s ciljem da se kontrolira i prevenira nelegalno odlaganje otpada, oštećivanje gradske imovine i javnih površina te nepropisno parkiranje vozila.

Najnovije lokacije na kojima su kamere postavljene su: Balančane kod  vatrogasnog doma, na parkingu Put Mulina, onom pokraj sportske dvorane   gdje je nepropisno parkiranje i odlaganje otpada posebno izraženo, u naselju Mastrinka na Čiovu pokraj tamošnjeg spremnika-popularnog moloka (kod kućnog broja 33A) te na ulazu u Miševac. Grad Trogir proteklih nekoliko godina kontinuirano ulaže u sustav nadzora javnih površina. Posljednja investicija vrijedna je oko 100.000 kuna, a od 2017. godine uloženo je oko 700.000 kuna. Ove godine ispisano je oko 70 kazni koje za prekršitelje iznose od 500, 2000 pa do 10.000 kuna, ovisno radi li se o fizičkoj, pravnoj ili odgovornoj osobi.

Moram istaknuti da je postavljanje nadzornih kamera velikim dijelom odgovor na apele građana koji su ukazivali na prekršaje na određenim lokacijama. Na brojnim od tih lokacija danas se više ne mogu vidjeti hrpe smeća bačenih u prirodu ili vreća za smeće pokraj kontejnera, a automobili na nogostupu su ponegdje konačno postali izolirani slučaj. Želimo uvesti reda i osigurati građanima uredniji i civiliziraniji grad, roditeljima omogućiti prolaz s kolicima, kao i osobama u invalidskim kolicima, osigurati pješacima normalne koridore… Iskustvo nas uči da je novčana kazna najbolja lekcija prekršiteljima, a kada ih više ne budemo ispisivali u ovoj mjeri, to će bit znak da smo dosegnuli jednu humanu razinu u odnosu na grad i okoliš, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Gradska komunalna tvrtka „Trogir holding“ čija temeljna djelatnost je skrb o komunalnom otpadu, godinama se muči s neodgovornim odlaganjem smeća. Unatoč učestalim apelima, posebice putem lokalnih medija nesavjesnih građana nažalost još uvijek ima, ali mora se priznati nešto manje. Tome je zasigurno doprinijelo i ulaganje te tvrtke u sustav učinkovitog gospodarenja otpadom odnosno prikupljanja i evidentiranja miješanog komunalnog otpada u sklopu čega su građanima osigurane odgovarajuće kante i spremnici. 

  • Možemo kazati da se nakon mjesec dana od uvođenja novog načina evidencije i obračuna u sustavu gospodarenja otpadom veliki broj korisnika pridržava pravilnog načina zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u za to predviđene spremnike, kao i sve veću količinu odvojeno prikupljenog otpada. Manji dio korisnika još uvijek ne prihvaća odvojeni način prikupljanja otpada i svoj otpad odlaže  izvan spremnika ili na javne površine. Radi toga Grad Trogir je primoran putem komunalnog redarstva i uz pomoć postavljenih kamera uz lokacije polupodzemnih spremnika na javnim površinama evidentirati i kažnjavati počinitelje. Ovim putem još jednom apeliramo na korisnike da odvajaju otpad i odlažu ga u za to predviđene spremnike, kao i da koriste usluge reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta. Pravilnim odvajanjem otpada i odlaganjem u za to predviđene spremnike čuvamo okoliš, produžujemo vijek trajanja odlagališta otpada Vučje brdo te izbjegavamo plaćanje penala, poručio je Danijel Kukoč, predsjednik Uprave “Trogir holdinga”.

GORDANA DRAGAN

Foto: Grad Trogir

ZADNJE OBJAVE