19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRProjekt "Od izvora do mora" na Čiovu: Više od 60 volontera čistilo...

Projekt “Od izvora do mora” na Čiovu: Više od 60 volontera čistilo plažu Sveti Križ

Akcijom čišćenja plaže Sveti Križ na otoku Čiovu nastavilo se ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji promiče zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje ambalažnog otpada.

Čišćenju plaže Sveti Križ, poznatoj po gustoj borovoj šumi, u mjestu Mastrinka na Čiovu, pridružilo se više od šezdeset volontera u organizaciji Odreda izviđača Trogir. Prilikom čišćenja volonteri su prikupili nekoliko stotina kilograma otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način.

Projekt je podržao i Grad Trogir, a privremena pročelnica Upravnog odjela za društvenu djelatnost Grada Trogira Ruža Kovačević Bilić, koja je nazočila akciji, izjavila je: „Drago mi je da je Trogir prepoznat kao dobar partner Coca-Coli, Konzumu i Jutarnjem listu u ovoj odličnoj i hvalevrijednoj ekološkoj akciji. Mi naš grad čistimo prilično često, imamo i brojne udruge, entuzijaste, izviđače, ronioce koji daju inicijative koje uvijek podržimo. Ponosni smo što smo tek drugi grad u Hrvatskoj koji je eliminirao jednokratnu plastiku iz Gradske uprave kroz inicijativu Plastic Smart cities. Jako smo ponosni i na činjenicu što imamo dvije jako popularne plaže, među kojima je i ova, koje kandidiraju za plavu zastavu nakon što su nedavne akcije čišćenja podmorja pokazale da nam je morsko dno zapravo jako čisto. Nažalost, akcije čišćenja potrebne su kontinuirano i zato smo se rado odazvali i na ovu koja dolazi u idealno vrijeme, na samom početku turističke sezone da još spremniji dočekamo domaće i strane goste. Hvala Coca-Coli, Konzumu i Jutarnjem listu na inicijativi koja ima i funkcionalnu i edukativnu važnost. Veselimo se prvoj sljedećoj prilici kada ćemo moći biti dio ovakve akcije“.

„Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine kako bismo skrenuli pažnju na važnost odgovornoga odlaganja ambalažnog otpada i čuvanja vodnoga bogatstva te promicali akcije čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora. Iznimno nam je drago što je naš projekt prepoznat na nacionalnoj, ali i na lokalnoj razini te stoga hvala našim domaćinima – Odredu izviđača Trogir i Gradu Trogiru. Veselimo se što će ova plaža dočekati vrhunac sezone u punom sjaju, a projekt Od izvora do mora nastavlja se tijekom lipnja diljem Hrvatske“, izjavio je Tomislav Šarušić, regionalni rukovoditelj prodaje za Prodajno područje Južna Hrvatska u Coca-Coli HBC Hrvatska.

Ovogodišnjem izdanju projekta pridružio se i Konzum kao partner te je Miranda Filipović, direktorica regije Jug 2 u Konzumu, izjavila: „Jako me veseli što je projekt Od izvora do mora stigao u Dalmaciju, na Čiovo. Turistička sezona već je krenula, a za nas Konzumu domaći i strani turisti čine velik udio kupaca upravo u tom razdoblju. Svjesni smo toga da dojam koji o nama kao domaćinima steknu uvelike ovisi i o ljepoti i čistoći okoliša naših gradova i mjesta, zato sam ponosna što se Konzum uključio baš u projekt koji promovira čišćenje područja uz naše obale. I inače smo trajno orijentirani na brigu o okolišu i želimo ga očuvati za buduće generacije – turista, ali prije svega naših sugrađana.“

Lana Mindoljević, urednica u Jutarnjem listu, koji je partner i suorganizator ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora izjavila je: „Ponosni smo što se Jutarnji list prošle godine uključio u projekt Od izvora do mora i što smo odmah u prvoj godini pomogli da se u 12 akcija iz prirode ukloni više od 16 tona otpada. Prošle smo nedjelje pokrenuli ovogodišnje izdanje velikom akcijom u Osijeku i još šest manjih diljem Hrvatske, te smo već nakon prvog vikenda i prikupljenih pet tona otpada uvjereni da ćemo i ove godine značajno doprinijeti smanjenju nemarno odbačenog otpada u prirodi. A svega toga ne bi bilo bez marljivih i entuzijastičnih volontera iz naših partnerskih udruga koje se uvijek spremno odazivaju na naše akcije i koji su najveći heroji ovog ekološkog projekta“.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

Foto: Duje Klarić – Cropix

ZADNJE OBJAVE