23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRProcesija s kipom blaženog Augustina Kažotića ulicama Trogira nakon više od 75...

Procesija s kipom blaženog Augustina Kažotića ulicama Trogira nakon više od 75 godina

U nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića i samostanu svetog Dominika svečano je obilježen blagdan prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

Uoči večernje svečane mise, prvi put nakon više od 75 godina, održala se procesija ulicama grada Trogira s kipom i relikvijama blaženika.

U procesiji je sudjelovao brojan vjernički puk Trogira i okolice predvođen Narodnom glazbom Trogir, zborom, svećenicima, članovima Udruge Gospe od Karmela, svečanim barjacima te članovima blaženikove obitelji. 

– Ovo je naš dan, naš trogirski svetac, ponosan sam što sam Trogiranin. Sudjelujući u procesiji prisjetio sam se najranije mladosti, kada sam kao dijete s roditeljima pratio kip blaženika ulicama Trogira, sa sjetom je kazao  osamdesetogodišnji dr. Fedor Sentinella koji nije krio oduševljenje što se ovaj običaj ponovo vratio u Trogir. 

Koncelebrirano misno slavlje u kojem su, uz starješinu samostana fra Petra Galića, sudjelovali brojni svećenici i dominikanski bogoslovi, predvodio je mladomisnik fra Marko Dokoza.

 U homiliji je istaknuo kako je blaženi Augustin po svom krštenju i biskupskom posvećenju morao vršiti proročku službu u svom narodu. On nije bježao od te službe i ona ga je u konačnici odvela u progonstvo. – Bog i nas poziva da budemo proroci, da budemo autentični kršćani. Naš je blaženik cijelim srcem i cijelim svojim životom odgovorio na ovaj Božji poziv, nije se bojao odgovornosti i onih na vlasti, nije se bojao da će potratiti svoj život, on je jednostavno živio i taj je svoj život nastavio u vječnosti s Gospodinom. Neka nam njegov zagovor bude zaštita i pomoć u našim nastojanjima da ovaj svijet bude ujedinjen u jedno stado, kazao je u nadahnutoj propovijedi predslavitelj misnog slavlja. 

Misu je pjevanjem uzveličao zbor bl. Augustina Kažotića, a na kraju slavlja starješina samostana fra Petar Galić je, uputivši  čestitke, zahvalio subraći svećenicima te svim okupljenim Trogiranima i hodočasnicima na sudjelovanju  u proslavi blagdana prvog hrvatskog blaženika. 

Posebnu je čestitku uputio  blaženikovoj obitelji koja se svake godine s velikim ponosom okupi na ovom slavlju. Podsjetimo kako je danas dvadeset članova obitelji od kojih većina živi u Trogiru, Kaštelima i Karlovcu. Dominikanac fra Ante Kazoti također je dio blaženikove obitelji i s ponosom ističe kako nosi bijeli habit upravo kao i blaženik koji se rodio u Trogiru, šetao njegovim ulicama i bio dio dominikanskog reda, baš kao što je i on to danas.

{gallery}blaugustin18{/gallery}

ZADNJE OBJAVE