21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPRIJAVE ZA POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA TRAJU DO POLOVINE SVIBNJA

PRIJAVE ZA POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA TRAJU DO POLOVINE SVIBNJA

Vlasnici poljoprivrednih gospodarstava na području Trogira, te susjednih općina Segeta, Marine i Okruga koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, između ostalog, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom… te stočarstvom do 16. svibnja ove godine, ukoliko su zainteresirani, mogu podnijeti zahtjev za dobivanje godišnje potpore Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede – ispostavi u Trogiru.

Prema riječima Božene Beljan, više stručne savjetnice pri toj Upravi cilj tih izravnih potpora je osigurati dugotrajnu održivost aktivnih poljoprivrednika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. One se veli osim za proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, još dodjeljuju i za uzgoj ili držanje stoke, kao i za održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj.

  • Da bi ostvarili spomenutu potporu poljoprivrednici koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost trebaju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivredno zemljište koje je predmet izravne potpore mora biti upisano u ARKOD sustav, dok oni koji potporu traže za stoku ona im mora biti evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ). Pored toga moraju poštivati i niz uvjeta propisanih Pravilnikom o provedbi izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja te Pravilnik o višestrukoj sukladnosti sa standardima upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i držanja životinja, kaže Beljan.

Kako bi se izbjegla gužva i dugo čekanje, pomoć pri popunjavanju zahtjeva za potporu može se zatražiti: pozivom na broj mobitela (091/488-2936), e-mailom (bozena.beljan@mps.hr) ili osobnim dolaskom u ured Trogir i to (ponedjeljkom i četvrtkom od 08:00 do 12:00). Prilikom dolaska u ured mora se obavezno sa sobom donijeti MIBPG: Korisničko ime: Zaporku: kontakt telefon ili e-mail adresu. Svi podnositelji Zahtjeva bit će obaviješteni o terminu njegovog preuzimanja ili će im on pak biti poslan na dostavljenu e-mail adresu.

Inače, Uprava u Trogiru u sklopu svojih redovitih poslova organizira prezentacije rezidbe maslina uz edukativna predavanja. Polovinom ožujka održana je prezentacija u Slatinama, a krajem toga mjeseca u mjestu Svinca u marinskoj općini.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE